Crveno i crno (1997)

Le Rouge et le Noir (Originalni naziv)

drama

Sudbina mladog i ambicioznog Žilijena Sorela u postnapoleonovskoj Francuskoj

 
Režija: Jean-Daniel Verhaeghe
Scenarij: Stendhal, Jean-Daniel Verhaeghe, Daniéle Thompson
Uloge: Carole Bouquet, Kim Rossi Stuart, Judith Godrčche, Bernard Verley, ...

Filmografija

Ova dvodelna francuska mini-serija nastala je prema istoimenom romanu Anrija Bejla Stendala koji mu je doneo svetsku slavu. Reč je o ostvarenju koje prati sudbinu mladog i ambicioznog Žilijena Sorela, siromašnog provincijalca, sina drvodelje, u postnapoleonovskoj Francuskoj.

 Radnja je smeštena u dvadesete godine 19. veka, odmah posle Napoleonove abdikcije. Francuska je dobila novu ustavnu monarhiju, a na vlasti su ultrarojalisti, bogati zemljoposednici, nekadašnje proterano plemstvo i sveštenstvo. U novom društvu plemićko poreklo je veoma značajno, a Žilijen je oduvek bio oduševljen Napoleonom i njegovim brzim usponom. 

Međutim, u novonastaloj političkoj situaciji, pošto je Napoleon poslat u izgnanstvo na Svetu Jelenu, vojska ne može pružiti mogućnost za brz uspeh, a Sorel je odlučan da mimo svog porekla postane deo elitnog društva. On procenjuje da jedino preko svešteničkog poziva može ostvariti svoje planove o bogatstvu i priznanju u društvu. Međutim, da bi mu to pošlo za rukom on će morati da prihvati nove standarde ponašanja (među kojima je i licemerje) koji su opšteprihvaćeni kod nove elite.
Ovakav stil života dovešće do toga da Žilijen počini zločin iz strasti, principa ili ludila, čime će započeti njegov sunovrat. Ova mini serija je satirična slika francuskog društva posle Vaterloa, prepuštenog korupciji, pohlepi i dokolici.

Komentari (3)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >