Barton Fink (1991)

Barton Fink (Originalni naziv)

komedija drama

Bizarna priča o piscu koji dolazi u Holivud

 
Režija: Joel Coen, Ethan Coen
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen
Uloge: John Turturro, John Goodman, Judy Davis, Michael Lerner

Filmografija

Jedini film u istoriji Kana koji je osvojio sve tri glavne nagrade; za najbolji film, najboljeg režisera i najboljeg glumca. Takođe je nominovan za tri nagrade Oskar.

Barton Fink, uspešni scenarista, seli se iz Njujorka u Los Anđeles kako bi radio za Capitol Pictures, točnije, za šefa studija Džeka Lipnika. Fink se useljava u narušeni hotel Erl i pokušava da napiše scenario za B-film o profesionalnom hrvanju. Napadi klaustrofobije ga sprečavaju u dobijanju ideje za scenario. Njegov komšija, trgovački putnik Čarli Midovs često posećuje Bartona kako bi popričali. Barton, iako se smatra ljubiteljem "običnog čoveka", gleda na Čarlija kao na iritantnog uljeza.

 
Bartonov producent, Ben Gajsler, mu predlaže da potraži savet drugog pisca. Barton je potražio Mejhjua, poznatog pisca koji sada radi za Holivudske studije. Ali Barton se razočarao u Mejhjua kada je video da je ovaj alkoholičar i da zlostavlja svoju ljubavnicu Odri. Kasno jedne noći Barton zove Odri u pomoć pa ona dolazi kod njega i njih dvoje vode ljubav. Nakon što se Barton probudio ugledao je mrtvu Odri kako leži u lokvi krvi.
 
Čarli pomaže Bartonu da očisti scenu te mu savetuje da ne zove policiju i izazove skandal. Čarli tada odlazi iz grada na par dana i ostavlja tajanstveni paket Bartonu na čuvanje.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >