Leptir (1973)

Papillon (Originalni naziv)

drama avantura biografski

Greškom optuženi osuđen na doživotnu kaznu teškog rada pokušava pobeći iz zatvora na ostrv

 
Režija: Franklin J. Schaffner
Scenarij: Dalton Trumbo, Lorenzo Semple Jr.
Uloge: Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Don Gordon, Anthony Zerbe, ...

Filmografija

Film baziran prema istinitoj priči Henrija Čariera poznatog kao Leptir, koji je pogrešno optužen za ubistvo i osuđen do kraja života na francusku kaznenu ustanovu u Gvajani.Leptir želi pobeći iz kaznionice ali svaki pokušaj bega završava se ponovnim hapšenjem i još gorim kaznama.Dirljiva priča o njegovoj ustrajnosti da uprkos jako strogim i mučeničkim kaznama i dalje nastoji naći svoj put u slobodu.

Pogrešno uhapšen i optužen zbog ubistva koje nije počinio, Francuz Henri Čariere zvan Leptir (S. Mekkvin) 1931. osuđen je na doživotnu kaznu teškog rada u kažnjeničkoj koloniji Sent Laurent na Đavolskom ostrvu u Francuskoj Gvajani. Dok sa ostalim osuđenicima plovi prema Đavolskom ostrvu, Leptir će da upozna Luisa Dega (D. Hofman), slavnog krivotvoritelja koji veruje da bi mu supruga i advokat uskoro mogli izboriti pomilovanje, te koji Leptira privoli da mu u zamenu za novac bude zaštitnik. Iako je za prvi pokušaj bega upravnik Barot (V. Smiters) odredio kaznu od dve godine samice, za drugi pet godina, a za teže prestupe i giljotinu, Leptir u dogovoru s Degaom će da odluči po svaku cenu pobeći s Đavolskog ostrva...

Nominovana za Oskara u kategoriji najbolje muzike, te nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu (Stiv Mekkvin), svojevremeno kultna drama cenjenog reditelja Frenklina Dž. Šafnera (Planeta majmuna, "Nicholas & Alexandra", Momci iz Brazila), filmaša nagrađenog Oskarom za režiju remek-dela "Patton", slobodna je adaptacija autobiografskog romana Henrija Čariera. U scenariju su ga prepravili Lorenco Sempl Junior. (Tri kondorova dana, King Kong, Nikad ne reci nikad) i oskarovac Dalton Trumbo (Praznik u Rimu, Spartak, Usamljeni su hrabri). Šafnerova režija siguran oslonac pronalazi u izvanrednim nastupima S. Mekkvina (Sedmorica veličanstvenih, Veliki beg, Afera Tomasa Krovna, Pakleni toranj) i dvostrukog oskarovca D. Hofmana (Diplomac, Ponoćni kauboj, Kramer protiv Kramera, Kišni čovek), uz izvanrednu epizodnu ulogu A. Zerbea (Život i vreme sudije Roja Bina, Dozvola za ubistvo). Filmsku muziku potpisuje višestruki oskarovac Alfred Njuman (Orkanski visovi, Sve o Evi, Kralj i ja, Dnevnik Ane Frank), a fotografiju takođe oskarovac Fred Dž. Konekamp (Pakleni toranj, Uljezov let).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >