Osmi putnik 3 (1992)

ALIEN 3 (Originalni naziv)

akcija horror sf

Časnica i skupina zatvorenika na zabačenoj planeti se upuste u borbu sa krvoločnim alienom

 
Režija: David Fincher
Scenarij: David Giler, Walter Hill, Larry Ferguson
Uloge: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance, Lance Henriksen

Filmografija

Film "Osmi putnik 3" odigrava se na Fiorini 161, nekadašnjem zatvoru sa maksimalnom bezbednošću koji je sada naseljen zajednicom bivših robijaša. U ovaj zatvorski svet dospeva Elen Ripli (lik tumači trostruki nosilac nominacije za Oskara, Sigurni Viver). Ripli uskoro otkriva da je sa sobom donela i jednog od ubillačkih vanzemaljaca sa kojim se borila i ranije. Kada otkriju vanzemaljca, stanovnici Fiorine 161, koji nemaju nikakvu tehnologiju sa sobom, niti moderno naoružanje, moraju da se mu se suprotstave uz pomoć Riplijeve.

 Duboki svemir. Zbog nastalog kvara bojni brod Sulako lansira kapsulu za spašavanje u kojoj se nalazi Elen Riplej, Nevt, vodnik Hiks i oštećeni android Bishop. Kapsula se sruši na rudarsku koloniju koja služi kao i zatvorsko postrojenje naseljeno samo muškim zatvorenicima. Nakon što se probudi u bolnici, Riplej saznaje da je ona jedini preživeli. U međuvremenu alienski parazit koji je također preživeo pad napada psa.

Sumnjajući što je uzrokovalo pad kapsule Riplej traži od doktora da secira jednu od žrtava. Operacija je izvršena i doktor ne pronalazi ništa čudno. U drugom delu postrojenja, pas koji je u međuvremenu zaražen, rađa potpuno novu vrstu alieana.

Riplej objašnjava šefu postrojenja svu opasnost kojoj su izloženi i zahteva da krenu u lov na aliena. No on joj ne veruje i obaveštava je da ionako nemaju oružja. Jedina nada im leži u spasilačkom brodu koji je poslan da pokupi Riplej, no hoće li zatvorenici uspeti izdržati do tada.

Nakon istinski stravičnog "Aliena" Ridleya Scotta i njegova izvrsnog sljedbenika "Aliens" Jamesa Camerona (neki od najboljih ZF u povijesti žanra), talentirani filmaš David Fincher, koji će kasnije postati jedan od vodećih svjetskih autora (Sedam, Igra, Klub boraca, Soba panike) u trećem je nastavku zadržao visoku kreativnu razinu serijala. Povezujući jezu na tragu prvoga dijela s napetom akcijskom iz nastavka, Fincher je sve začinio na svoj način neobičnom vizualnošću, u kojoj je i Ripley pretvorio u vojakinju obrijane glave, čime je pridodao na njezinoj odlučnosti i osloboditeljskoj funkciji.

 

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >