utorak, 30.04. 22:00

Igra (1997)

The Game (Originalni naziv)

triler drama

Igra mačke i miša između bogatog bankara i misterioznih protivnika

 
Režija: David Fincher
Scenarij: John D. Brancato, Michael Ferris
Uloge: Michael Douglas, Sean Penn, Deborah Kara Unger, James Rebhorn, Peter Donat

Filmografija

Finčerov film Igra je nastao nakon vrlo uspešnog Sedam no nije uspeo da ponovi uspeh prethodnika. Uprkos tome može se pohvaliti zanimljivom i napetom pričom te vrlo dobrom glumom glavnih glumaca.

Mulitmilioner Nikolas Van Orton (M. Daglas) živi sam na svom raskošnom imanju u blizini San Franciska, a jedino mu je društvo dugogodišnja porodična kućepaziteljka Ilsa (C. Bejker). Nikolas se nedavno razveo od supruge Elizabet (A. Katarina), potpuno se posvetio svojoj uspešnoj investicionoj banci i pokušava dapotisne sećanja na očevo (C. Martinet) samoubistvo dok je još bio dete. Bankar ne vidi ništa loše u svom samotnjaštvu, te se iznenadi kada ga za 48. rođendan poseti mlađi brat Konrad (Š. Pen), dugogodišnji zavisnik o opijatima. Konrad se sada čini potpuno drugačije, a pri susretu sa bratom pokloni mu pristupnicu tzv. Službi za rekreaciju potrošača koja organizuje "igru". U početku zanemarujući poklon, Nikolas ipak odluči da ga iskoristi, a njegov se život potom iznenada pretvori u niz bizarnih događaja koji su sve samo ne zabavni...

Ovaj film jedan je od najboljih primera savremene američke kinematografije u kom vlada kafkijanska atmosfera sistematskog negiranja pojedinčeve slobodne volje i zdravog razuma. Kontekstualizovana u otuđeni svet krupnog kapitala i potpune međuljudske izolovanosti "Igra" je uistinu vešta kombinacija intrigantne priče, impresivne glume, rastuće napetosti i majstorskih režijskih rešenja. Njihov je autor Dejvid Finčer, bivši reditelj hvaljenih muzičkih spotova (Madonnin "Express Yourself", Jacksonov "Who Is It?") i jedno od avangardnih holivudskih rediteljskih imena čiji su filmovi (Sedam, Klub boraca, Soba panike) sve samo ne prosečna ostvarenja.

Finčer u "Igri" sugestivno gradi tenziju tokom cijelog filma koristeći netipične snimateljske intervencije (Haris Savides) i prožimajuću muziku (Hauard Šor), pa su "Igru" neki kritičari upoređivali i sa Hičkokovim hitom "Sever-severozapad" ili  sa Daglasovom ulogom u "Danu ludila". M. Daglas odlično se snašao u ulozi kompulsivnog čoveka koji se iznenada nađe na vetrometini nepredvidljivosti, referišući se pritom i na svoj Oskarom nagrađeni nastup u "Vol Stritu". Njegovi partneri u filmu Š. Pen i D. Kara Unger samo nadopunjuju povoljan utisak o glumi i, generalno, o filmu koji je u svetskim bioskopima postigao solidan uspeh. Zanimljivo je da je za lokaciju Ortonovog doma izabran poznati kalifornijski muzej Filoli Menšn u vudsajdu, koji je televizijsku slavu stekao kao vila Karingtonovih u serijalu "Dinastija".


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >