Ararat (2002)

Ararat (Originalni naziv)

drama ratni

Sofisticiran film o bolnim lekcijama istorije i isceljujućoj moći umetnosti

 
Režija: Atom Egoyan
Scenarij: Atom Egoyan
Uloge: Charles Aznavour, Brent Carver, Eric Bogosian, Simon Abkarian, ...

Filmografija

Ararat je veoma sofisticiran film o bolnim lekcijama istorije i isceljujućoj moći umetnosti. S druge strane, to je i jezovita priča o životu i legatu velikog slikara Aršila Gorkog.

  Proganjan strahovitim masakrom Jermena 1915, duh Gorkog se javlja u različitim ljudima i u različitim obilicima posle njegovog samoubistva 1948. U onome što zovemo stvarnost, Gorki je vodeći umetnik 20. veka. Pored genija kakvi su bili Koning, Polok i Rotko, njegovo delo je pomoglo definisanju umetničkih pravaca kakvi su bili nadrealizam i apstraktni ekspresionizam.

Gorki je prikazan kao inspirativna kulturna ikona u čiju je ličnu priču utkana tragična istorija njegovog naroda. Za Ani, istoričarku umetnosti, slikar je fascinantna tema njene poslednje knjige. Silija, njena ćerka, u umetniku vidi samo bolno sećanje na sumnjivu smrt njenog oca. Za Rafija Gorki predstavlja važni komad slagalice njegove vlastite ličnosti.
Briljantni Egojan je sve priče maestralno povezao, i kao pisac i kao reditelj. Ararat je priznato remek delo o tragičnom istorijskom događaju, o zemlji koja poriče i o ljudima koji tragaju za istinom. Ovo je strastveno dostignuće koje oduzima dah i istražuje potragu za identitetom kroz intimne trenutke koje međusobno dele ljubavnici, porodice, neprijatelji i neznanci.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >