petak, 24.03. 00:00

Istorija nasilja (2005)

A HISTORY OF VIOLENCE (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Porodični čovek skriva smrtonosnutajnu koja preti njegovom novom životu

 
Režija: David Cronenberg
Scenarij: John Wagner, Vince Locke, Josh Olson
Uloge: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt, Ashton Holmes

Filmografija

U ovom stilizovanom trileru reditelja Dejvida Kronenberga (The Fly, The Dead Zone), Vigo Mortensen (trilogija Gospodar prstenova) glumi Toma Mekenu, uglednog čoveka koji u malom gradu vodi miran, srećan život sa voljenom ženom i porodicom no polako će na površinu isplivati njegova smrtonosna tajna.

U uspavanome gradiću Miloubruk u Indijani, mirni čovek Tom Stal (Vigo Mortensen), vlasnik popularnog lokalnog bara, uživa u porodičnom životu sa svojom voljenom suprugom Edi (Maria Belo) i njihovo dvoje dece. No, život mu se preokreće naglavačke kada neverovatnom veštinom i hladnokrvnošću ubije dvojicu nasilnika koji su u pokušaju pljačke životom zapretili Tomovoj zaposlenici. Tom postaje mesni junak, te završava na naslovnim stranicama novina i u udarnim terminima informativnih emisija. Vrlo brzo u Miloubruku se pojavljuje mafijaš Karl Fogarti (Ed Haris), koji Toma naziva imenom Džoi Kjuzak, tvrdeći kako ga poznaje iz prošlosti u kojoj je bio plaćeni ubica. Tom se na to pokušava ne obazirati, ali Karl i njegovi ljudi napadnu njegovu porodicu, pa je primoran da ih brani. Čini se kako Tom zaista krije tajnu iz prošlosti.

Odličan triler - iako je reč o filmu koji je mnogo više od toga -"Istorija nasilja" bez ikakve je dileme jedan od najboljih filmova decenije za nama, naslov koji još jednom potvrđuje kako nikakvi specijalni efekti i visoki budžeti ne mogu da nadoknade kvalitetnu ideju i pečat pravog autora. U ovome svojevrsnome modernom vesternu slavni se reditelj Dejvid Kronenberg odmaknuo od svoje standardne poetike, i grafički roman Džona Vagnera i Vinsa Loka na veliki ekran preneo ne ispuštajući ni jednu od njegovih brojnih nijansi i upečatljivih detalja.

Priča o drugoj šansi, odnosno pokušaju građenja sasvim novog života arhetipska je priča države koja je upravo na tome i izgrađena, a radnja smeštena u samo srce Amerike dodatno naglašava ovaj meta-nivo. Pravo je zadovoljstvo, međutim, što za uživanje u filmu nije potrebno ništa o svim tim nijansama znati, dovoljno se prepustiti uživanju u sjajnoj priči koju vode fantastični glumci kao što su Vigo Mortensen, Maria Belo ili Ed Haris.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >