Roki (1976)

Rocky (Originalni naziv)

drama romantika sport

Neafirmisani bokser dobija jedinstvenu priliku da osvoji krunu svetskog prvaka

 
Režija: John G. Avildsen
Scenarij: Sylvester Stallone
Uloge: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burgess Meredith, Burt Young, Carl Weathers

Filmografija

Godine 1976. gledaoci su se gurali u kino dvorane kako bi navijali za tada nepoznatog Silvestera Stalonea u ulozi koja mu je savršeno pristajala: Rokija Balboe, običnog malog čoveka kom se pružila neverovatna prilika za ljubav, samopoštovanje i krunu svetskog bokserskog prvaka teške kategorije...

Roki Balboa (Silvester Stalone) je bivši slavni bokser kog je napustila sreća te je završio kao zaposlenik u lokalnoj tvornici. Bez dolara u džepu i bez pravih prijatelja, Roki se suočava sa tegobnom svakodnevnicom. Ali sve bi se to trebalo promeniti nakon što mu se ukazala prilika za meč života. Naime, Apolo Krid, svetski prvak u teškoj kategoriji u potrazi je za slabijim protivnikom za marketinški meč, a idealnog kandidata pronalazi upravo u zakržljalom Rokiju. Kako bi povratio staru slavu i učinio nešto od svog zapuštenog života, Roki i njegov menadžer Miki (Burges Meredit), uz neizostavnu pratnju lepe Adrijan (Talija Šajer),  kreću u pripremu za borbu veka.

 
"Roki" je zasigurno jedan od filmova koji na gledaoce svih profila nezaobilazno ostavlja jak utisak, ali i remek-delo kom ni najhvaljeniji kritičari nisu uspeli da pronađu manu. O maestralnom uspehu prvoga dela ne svedoči samo sedam nominacija i osvojeni Oskar ili četiri nastavka koja su usledila, već i činjenica da je "Roki" postao novi američki  i svetski junak, a njegova priča omiljena i među pričama za laku noć najmlađe publike.
 
Silvester Stalone, koji je odigrao naslovnu ulogu i sastavio scenario, s "Rokijem" je samog sebe lansirao pravo u zvezdano nebo Holivuda. Izrazito hvaljen i uvek rado poslušan originalni saundtrak i danas je prisutan na mnogim plejlistama. Ova sportska drama čitavim će nizom pozitivnih emocija taknuti svakoga te nas podsetiti kako je čitav život veliki ring u kom je često bez krvave borbe teško izaći kao pobednik.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >