V kao Vendeta (2005)

V FOR VENDETTA (Originalni naziv)

akcija drama

Maskirani osvetnik, mučen strašnom prošloću, pokušava srušiti opresivnu vladu

 
Režija: James McTeigue
Scenarij: Larry Wachowski, Andy Wachowski
Uloge: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt

Filmografija

Radnje smještene u totalitarističku Britaniju, film ''V kao Vendeta'' priča je o mladoj radnici Evi koju iz smrtno opasne situacije spašava maskirani muškarac poznat samo kao "V“.

U futurističkom okruženju totalitarističke Britanije V kao Vendeta priča priču o mladoj ženi iz radničke klase zvanoj Eva (Natalie Portman) koju iz smrtonosne situacije spašava maskirani čovek poznat samo kao 'V' (Hugo Weaving). Neopisivo kompleksan V je načitan, odvažan, nežan i inteligentan, on je čovek koji se posvetio oslobođenju svojih sugrađana od onih koji su ih terorom naterali na pokoravanje. Također je ogorčen, željan osvete, usamljen i nasilan, a vodi ga lična osveta.

U svojoj misiji oslobođenja engleskog naroda od korupcije i okrutnosti koje su zatrovale britansku vladu, V osuđuje tiraniju njihovih vođa i poziva svoje sugrađane da mu se pridruže u senama pod Parlamentom 5. novembra, na Dan Gaja Favksa. Toga dana 1605. Gaj Favks otkriven je u tunelu ispod Parlamenta sa 36 buradi baruta. On i njegovi saurotnici osmislili su izdajničku 'Urotu baruta' kao odgovor na tiraniju njihove vlade. U duhu te pobune i u sećanju na taj dan, V se zaklinje da će provesti urotu zbog koje je Favks pogubljen, urotu koju je pokušao provesti 5. novembra 1605., raznet će Parlament. 

Džems Purefoj je bio izabran za ulogu V-a, no  obzirom da nije mogao disati ispod maske odustao je od uloge. Natalie Portman je za ovu ulogu obrijala glavu. Kira Najteli je također željela glumiti u ovog filmu te se prijavila za ulogu Eve.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >