Brzina (1994)

SPEED (Originalni naziv)

akcija avantura

Policajac spašava putnike iz autobusa koji će eksplodirati ako brzina padne ispod 50 mph

 
Režija: Jan de Bont
Scenarij: Graham Yost
Uloge: Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock, Joe Morton, Jeff Daniels

Filmografija

"Brzina" je pametan, inventivan triler koji započinje sa taocima zarobljenim u liftu, nastavlja se poterom autobusom i završava jurnjavom u podzemnoj železnici. Ovaj je film krcat akcijom od početka do kraja: specijalnim efektima, uzbuđenjem i sjajnim kaskaderskim podvizima. Sve smo to već videli, no rietko kad napravljeno toliko dobro i sa toliko nabijene energije.

Policajci Džek (K. Rivz) i Heri odlikovani su jer su uspeli da spase ljude zarobljene u liftu gde je bila postavljena bomba. No, nekoliko dana posle ucenjivač se javi Džeku i obavesti ga da je u autobusu koji je pun putnika bomba. Ako autobus bude vozio sporije od 50 milja na čas ili ako se zaustavi eksplodiraće. Ucenjivač traži nekoliko miliona dolara. Džeku uspe da se iz drugog jurećeg vozila prebaci u autobus, no s obzirom na to da je vozač ranjen, autobusom upravlja jedna od putnica, Eni (S. Bulok). Situaciju u autobusu ucenjivač prati preko televizora jer je tamo postavio kameru. U policijskoj stanici Heri pokušava da odgonetne kako deaktivirati opasnu i komplikovanu eksplozivnu napravu. Autobus, jureći, nailazi na mnoge zapreke, no Eni je spretna vozačica, te joj pođe za rukom da stigne do aerodromske piste. Pojavio se još jedan problem - rezervoar je probušen i autobus će za desetak minuta ostati bez goriva....

Ovaj film označio je prekretnicu u karijeri Kijanu Rivsa. Do tada je glumio uglavnom sanjive, osetljive likove (prethodna uloga bio je princ Sidarta), pa je "Brzina" bila popriličan šok za publiku, posebno jer je Kijanu iznenađujuće dobar akcioni junak. Ova je uloga Rivsu otvorila vrata najuspešnijeg razdoblja u karijeri: uloge Nea u "Matriksu" koja mu je donela svemirsku popularnost.

Sandru Bulok je "Brzina" lansirala među zvezde – ona je Eni, obična devojka iz komšiluka čiji je jedini greh prebrza vožnja. U kriznoj situaciji, međutim, pretvara se u sposobnu, nzavisnu, no ipak neodoljivo ranjivu heroinu, seksipilnu i duhovitu, koja nastupom u "Brzini" ide rame uz rame s Lindom Hamilton i Sigurni Viver. I na kraju, tu je i Denis Hoper, koji je odigravši ulogu bivšeg policajca, a sadašnjeg poremećenog manijaka, toliko uverljiv da ga gledaoc iskreno zamrzi, te se veseli kada mu konačno dođe kraj. Reditelj Jan De Bont radio je na mnogim akcionim klasicima kao snimatelj, uključujući i "Potpuni opoziv" i "Umri muški", a snimio je i legendarnu scenu sa Šeron Stoun u "Sirovim strastima". Ovde je dokazao svoj rediteljski talenat stvorivši jedan od najboljih akcionih filmova svih vremena.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >