Ledina (2003)

LEDINA (Originalni naziv)

drama

Priča o tragediji kojoj je uzrok bila nesloga i međusobna mržnja stanara u soliteru

 
Režija: Ljubiša Samardžić
Scenarij: Nikola Pejaković
Uloge: Dragan Bjelogrlić, Ksenija Pajić, Zijah Sokolović, Milena Dravić, ...

Filmografija

Film Srđana Karanovića "Virdžina", snimljen 1991. godine, bio je posljednja hrvatsko-srpska koprodukcija – do ovog filma. Posle dvanaest godina dve kinematografije potpisuju film "Ledina" koji je režirao Ljubiša Samardžić. U proizvodnji ovog filma učestvovali su Sinema Dizajn iz Srbije i Gral Film iz Hrvatske, kao i italijanski Cine Enterprise i bugarska nacionalna televizija BNT, pa se Samardžićev film slobodno može nazvati "evropskom koprodukcijom". Film je sniman na lokacijama u Novom Beogradu i Dubrovniku.

Mlada porodica muzičara doseli se u soliter u Novom Beogradu. Susedi su izuzetno antipatični i nepristupačni, od starih žena do bivšeg zatvorenika koji se bavi idejom da preuredi zelenu površinu ispred zgrade. Vrlo često izbijaju sukobi među susedima, a neretko padaju i teške kletve. Jako razočarana, supruga čezne za tim da se što pre odsele, na šta je suprug uverava da će se sve sa vremenom popraviti. Ali  ništa se naročito ne menja, pa tako ni kod drugih stanara koji su sve gori i gori...

Film "Ledina" (2003) upečatljiva je drama poznatog srpskog glumca i reditelja Ljubiše Samardžića. To je priča o tragediji kojoj je uzrok bila nesloga i međusobna mržnja stanara u soliteru. Kroz takvu priču reditelj daje i svoj osvrt na probleme međuljudske nesloge, a takođe, s obzirom da se radi o prikazu života mešovite porodice, film dotiče i pitanje saživota ljudi iz bivše Jugoslavije, kao i pitanje njenog raspada. Iako se ne radi o vrhunskom ostvarenju, film ima dobre likove i zanimljivu priču, kao i  izvrsne glumce Dragana Bjelogrlića, Zijaha Sokolovića, Milenu Dravić i Kseniju Pajić.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >