Ljubavna prašina (2006)

ASK THE DUST (Originalni naziv)

melodrama

Sudbina spoji neuspešnog pisca i meksičku konobaricu u vezu sa mnogo uspona i padova

 
Režija: Robert Towne
Scenarij: Robert Towne
Uloge: Colin Farrel, Salma Hayek, Donald Sutherland, Idina Menzel, Eileen Atkins...

Filmografija

Američki pisac italijanskog porekla John Fante prve je, delomično autobiografske romane, Wait Until Spring, Bandini i Ask the Dust, objavio krajem 1930-ih, međutim tek je sedamdesetih i osamdesetih godina, u velikoj meri zaslugom Čarlsa Bukovskog koji je izuzetno cenio njegov književni rad, stekao šire priznanje. Nakon što je filmski adaptiran Wait Until Spring, Bandini, usledila je i adaptacija Ljubavna prašina, čiji je scenario Robert Taun, jedan od najprestižnijih holivudskih scenarista, napisao još 1990., ali je uspeo da ga realiziuje tek 2006.

Los Anđeles, 1933., doba velike ekonomske krize. Mladi pisac Arturo Bandini (Kolin Farell), prvi u svojoj porodici italijanskog porekla rođen u Americi, stiže u 'grad snova' verujući da će postati slavni književnik. Međutim, uskoro ostaje bez novca i jedva sastavlja kraj sa krajem, kad upozna privlačnu meksičku konobaricu Kamilu Lopez (Salma Hajek) koja želi da se uda za Amerikanca i tako pobegne od američkog rasizma prema Meksikancima. Iako se odmah svide jedno drugom, veza Artura i Kamile puna je uspona i padova...

Scenarista Robert Taun je američkog pisca italijanskog porekla Džona Fantea upoznao još 1974. dok je Roman Polanski prema njegovom, kasnije Oskarom nagrađenom scenariju snimao "Kinesku četvrt", a iz tog susreta iznikla je i ideja o adaptaciji Fanteova romana.

Taun je jedan od najprestižnijih savremenih hlivudskih scenarista, a osim što je nagrađen Oskarom (i Zlatnim globusom) za "Kinesku četvrt", bio je još tri puta nominovan za Akademijin pozlaćeni kipić - kao scenarista "Posljednjeg zadatka" Hala Ešbija, te kao koscenarista takođe Ešbijevog "Holivudskog frizera" te filma "Grejstok: Legenda o Tarzanu" Hjua Hadsona. U najnovije doba, od njegovih scenarističkih projekata možemo da izdvojimo "Nemoguću misiju 1 i 2", dok mu je najpoznatiji rediteljski rad akcijski film "Tekila Sunrajz". "Ljubavna prašina" četvrto je rediteljsko ostvarenje Roberta Tauna (za sve je sam pisao scenario), a reč je o filmu pažljivo građene atmosfere i rekonstrukcije vremena i prostora zbivanja, koji se u velikoj meri oslanja na glumačko izvođenje velikih zvezda K. Farela (Specijalni izveštaj, Telefonska govornica, Aleksandar Veliki, Novi svet, Poroci Majmija) i S. Hajek (Desperado, Frida, Bandidas). Zapaženu epizodnu ulogu tumači ugledni veteran D. Saderlend (MASH, Obični ljudi, Svemirski kauboji, Ponos i predrasuda).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >