Premeravanje sveta (2012)

Die Vermessung der Welt (Originalni naziv)

drama biografski

Razigrano viđenje života matematičara Gausa i naučnika von Humbolta

 
Režija: Detlev Buck
Scenarij: Detlev Buck
Uloge: Albrecht Schuch, Baldanpurev Sambuu, Agi Ariunsaichan Dawaachu, Karl Markovics

Filmografija

Početkom 19. veka naučnika kreću u otkrivanje sveta. Njihove metode ne mogu biti različitije: prirodnjak Humbolt putuje u daleke zemlje da izmeri svet. Matematičar Gaus ostaje kod kuće da ga izračuna.

Dvojica najvećih umova 19. veka, matematičar Karl Fridrih Gaus i naučnik Aleksandar von Humbolt, posvetili su se merenju i poimanju sveta u kojem žive.Humbolt, čovek obuzet strašću istraživanja sveta, prava je suprotnost Gausu, čoveku koji svoj svet doživljava kroz matematičke teorije i brojeve.

Uz pomoć kolege Aimea Bonplanda, Humbolt će da proputuje zemaljsku kuglu fizički doživljavajući svet koji želi shvatiti te primenjujući moderno naučno mišljenje u relativno nepoznatim područjima. Iako je ostao u istoj siromašnoj zajednici većinu svog života, Gausovo unutrašnje putovanje matematičkih otkrića pokazuje se jednako bogatim i vizuelno interesantnim poput Humboltovih pustolovina u dalekim predelima sveta.

Činjenice i fikcija mešaju se, često uz duhovite rezultate, kako bi se zabeležili pronalasci dvojice veoma različitih ljudi koji su uprkos tome tragali za istim odgovorima.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >