Otpisani / Povratak otpisanih (1974)

Otpisani (Originalni naziv)

drama ratni

Avanture mladih ilegalaca u okupiranom Beogradu za vreme Drugog svetskog rata

 
Režija: Aleksandar Đorđević
Scenarij: Dragan Marković
Uloge: Dragan Nikolić, Vojislav Brajović, Predrag Manojlović, Zlata Petković, ...

Filmografija

Serija je nastala prema istoimenoj knjizi Dragana Markovića, a uporedno sa snimanjem serije snimljen je i istoimeni film koji predstavlja spoj prve i druge epizode i za razliku od crno-bele serije, film je u boji. Zbog velike popularnosti serije, dve godine kasnije, snimljen je nastavak pod nazivom „Povratak otpisanih“.

 Prle i Tihi su jugoslovenski pandan akcionim junacima - snalažljivi, nepobedivi, šarmantni i, pre svega, na strani pravde. Njihovu bezbrižnu mladost u Beogradu prekinula je nemačka okupacija pa su se oni okrenuli ilegalnom otporu. No likovi odudaraju od stereotipnih komunističkih ilegalaca. Ovde se radi o običnim ljudima sa rubova društva, uličnim herojima, švercerima, studentima - sa svim svojim ljudskim vrlinama i manama.

Povratak otpisanih je televizijska serija u produkciji Televzije Beograd premijerno prikazana 1976. godine. Serija je nastavak na prethodnu seriju Otpisani, i govori o povratku grupe ilegalaca u okupirani Beograd i njihovom otporu od fašističke vlasti. 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >