Čovek od dvesta godina (1999)

Bicentennial Man (Originalni naziv)

drama fantastika

Priča o dvestogodišnjem putovanju robota koji je želeo da postane običan čovek

 
Režija: Chris Columbus
Scenarij: Nicholas Kazan, Isaac Asimov, Robert Silverberg
Uloge: Robin Williams, Embeth Davidtz, Sam Neill, Oliver Platt, Kiersten Warren, ...

Filmografija

Film se temelji na pripoveci "Dvestogodišnjak" kultnog naučno-fantastičnog autora Isaka Asimova. Film je zaradio nominaciju za Oskar.

U prvoj deceniji novog milenijuma, kad globalna tehnologija zauzima mesto ljudskog saosjećanja, Patrik Martin (Sem Nil) kupio je robota NDR-114 (Robin Vilijams) i poklonio ga svojoj porodici. 

Međutim, Endrju, kako ga je imenovao najmlađi član porodice Martin, ne želi biti samo jedan od kućanskih aparata koji kuva, čisti i brine se o deci jer on je robot koji čitav svoj život stremi otkrivanju ljudskih emocija. Martinovi, njihove dve ćerke, Grejs i Amanda, tretiraju Endrjua kao stvarnu osobu, a njegova kreativnost i saosjećanje navodi ih na razmišljanje da li je Endrju samo dobro programiran ili se pretvara u ljudsko biće. 
Na proputovanju kroz dva veka, uz pomoć svog novog prijatelja Ruperta, inventivnog stručnjaka za robote (Oliver Plat), Endrju je u neumornoj potrazi za odgovorom na pitanje šta znači biti čovek sa svim svojim manama, slabostima i smrtnošću sa kojim se suočavaju sva živa bića na planeti. 

Komentari (1)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >