Spašavanje redova Rajana (1998)

Saving Private Ryan (Originalni naziv)

akcija ratni

T.Henks i njegova jedinica u misiji spašavanja redova Dž. Rajana tokom istorijskog D dana

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: Robert Rodat
Uloge: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, ...

Filmografija

Peterostruki dobitnik Osara 1999. godine, a iste godine film je nominovan u 6 kategorija. Film je takođe osvojio nagrade: Zlatni globus, Golden Skrin, Gremi, Silver Ribon, Golden Ril, OFCS, Golden Satelit, TFCA.

Tokom Drugoga svetskog rata otkriva se da su tri brata ubijena, a da četvrti nije nađen. General Maršal (Harvi Presnel) informisan je o velikoj tragediji koja je zadesila porodicu Rajan te nakon tog saznanja učiniće sve ne bi li pronašao Džejmsa Rajana (Met Dejmon). Jedinica ga odlazi spasiti uprkos maloj veroatnosti da je preživeo, jer se nalazi na opasnom području.

Jedinica od osam vojnika sa kapetanom Milerom (Tom Henks) na čelu, odlazi na zadatak pronaći jedinog preživelog Rajana i vratiti ga kući. Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije tog famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog Svetskog rata. U filmu se može videti neverovatno realistično prezentovana akcija iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje da dođu do strateški važnih pozicija. Jedinica od osam vojnika odlazi u misiju, no jedan po jedan gube živote. Hoće li ga uspeti naći i koliko će ih preživeti?

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >