Salon za muziku (1958)

JALSAGHAR / THE MUSIC ROOM (Originalni naziv)

drama mjuzikl

Analiza odnosa tradicije i savremenosti u indijskom društvu indijskog filmaša S. Radža

 
Režija: Satyajit Ray
Scenarij: Satyajit Ray, Santi P. Choudhuri
Uloge: Chhabi Biswas, Padmadevi, Pinaki Sengupta, Tulsi Lahiri, Kali Sarkar, ...

Filmografija

1959. godine na prestižnom filmskom festivalu u Moskvi nagrađena za najbolju muziku, sjajna i na popularnoj kratkoj priči uglednog bengalskog književnika Tarashankara Banerjeea temeljena muzička drama četvrti je redateljski projekt u bogatoj karijeri glasovitog indijskog filmaša Satyajita Raya.

Indijska pokrajina Bengal pod britanskom kolonijalnom upravom krajem 20-ih godina prošlog veka. Među pripadnicima indijske aristokracije koji pamte bolje dane je i stari Huzur Bišvambhar Roj (C. Biswas), feudalac koji živi u trošnoj palači i najviše vremena provodi pušeći nargilu i slušajući muziku u posebnom salonu. Roja služi njegov stari sluga Ananta (K. Sarkar), koji brine i o gospodarevu zdravlju narušenom raskalašenim životom i ludostima u mlađim danima. Slušajući muziku i pušeći, Roj se seća svojih mladih godina, naročito braka sa otmenom i racionalnom Mahamajom (Padmadevi), sa kojom je dobio sina Khoka (P. Sengupta). Staložena Mahamaja uvek je smirivala nepromišljenog Roja, a u ta su vremena njih dvoje u prekrasno uređenom salonu sa raskošnim lusterom i svećnjacima priređivali koncerte najpoznatijih indijskih muzičara. Roj bi se rado vratio u te godine, i zaboravio na aktualni sukob sa arogantnim komšijom Mahimom Gangulijem (G. Basu), bogatim čovekom koji nimalo ne drži do tradicije i čija je kuća opremljena najsavremenijim nameštajem. Da sve bude gore, tu je i bučni električni generator koji Roju ometa koncentraciju i uživanje u muzici... 

Realiziran nakon redateljeve antologijske trilogije o Apuu, završene komercijalno neuspešnim zaključnim poglavljem "Nepokoreni", ovaj je film nastao iz Rajeve potrebe da što prije snimi novi hit. Zbog toga je posegnuo za čitanim literarnim delom u koje je mogao inkorporirati popularnu indijsku muziku, pa je ovo prvi film iz njegove domovine u kojem su intenzivno zastupljeni klasična indijska muzika i ples.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >