Slatke šesnaeste (2002)

SWEET SIXTEEN (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Priča sa socijalnog ruba o tinejdžeru koji ponire u kriminal

 
Režija: Ken Loach
Scenarij: Paul Laverty
Uloge: Martin Compston, Annemarie Fulton, William Runae, Michelle Coulter, ...

Filmografija

U depresivnom lučkom gradu u Škotskoj, lokalni klinac 15-godišnji Lijam sa svojim najboljim drugarom, Pinbolom, pokušava da zaradi neke novce. Kada odbije da svoju majku, koja je u zatvoru, navede da prošvercuje neku drogu u sebi, njegov očuh Sten, okoreli kriminalac, i ogorčeni deda, Reb, ga izbacuju iz kuće.

On odlazi da živi sa starijom sestrom Šantel, koja živi jednim uređenim životom samohrane majke, daleko od kriminala, i koja u sebi nema ni malo ljubavi prema majci. Lijam ubrzo dolazi na ideju da kupi prikolicu za sebe i majku, kada ona izađe iz zatvora dan per njegovog 16. rodjendana. Da bi došao do novca za prvu ratu, dolazi na ideju da ukrade Stenovu zalihu droge i rasproda je lokalnim narkomanima. Zajedno sa Pinbolom, Lijam počinje da razvija svoje poslovne sposobnosti, zbog čega ga primećuju glavni dileri u gradu.
 
Vođa bande, Toni, uviđa njegov potencijal i daju mu ponudu, koja vodi Lijama u pravcu kriminala, koji je od početka pokušavao da izbegne.
 
Film je nagrađen za najbolju mušku ulogu škotskim BAFTA priznanjem, Nagradom na najbolji britanski nezavisni film, kao najbolji scenario u Kanu i dobio Fipreski nagradu za najbolji evropski film, i to sve 2002. godine.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >