Kula (2012)

Der Turm (Originalni naziv)

drama

Pogled na živote članova društvene elite Istočne Njemačke prije pada Berlinskog zida

 
Režija: Christian Schwochow
Scenarij: Thomas Kirchner, Uwe Tellkamp
Uloge: Jan Josef Liefers, Sebastian Urzendowsky, Claudia Michelsen, Nadja Uhl, ...

Filmografija

„Toranj“, snimljen prema istoimenom nagrađivanom romanu Uvea Telkampa, opisuje poslednjih 7 godina NDR-a pre pada Zida u buržujskom okruženju drezdenske stambene četvrti.

Komunistička Istočna Nemačka u svojoj je poslednjoj deceniji. Čak i za privilegovane intelektualce koji stanuju u vilama plemenitih drezdenskih predgrađa, pukotine u pretećoj fasadi istočnonemačke policijske države više ne mogu da se zakrpaju. No uprkos restrikcijama, obrazovana manjina ima i svojih prednosti.

U takvom je ambijentu odrastao Kristian, stidljiv i ćutljiv sin starijeg lekara Riharda Hofmana i njegove žene Ane. I Kristian želi da postane lekar te se bori da zadovolji Rihardove rigorozne prohteve. No da li je Rihard uistinu primer integriteta i moralne odgovornosti kao što se predstavlja? Niko u porodicii ne sluti da je Rihard već godinama u vezi sa koleginicom.

Porodica pretrpi težak udarac kada zloglasna Tajna policija prisili Riharda da postane doušnik te ga liše položaja glavnog doktora kada ne ispuni dogovoreno. I Kristian se zameri organima vlasti te se prijavi u vojsku u nadi da će time okajati svoje antisocijalističko ponašanja. Kako se 80-te primiču kraju, a građani Istočne Nemačke javno traže veću slobodu, Rihard doživi nervni slom, Ane postaje politička aktivistia, a Kristian se nađe među vojnicima kojima je naređeno da silom uguše protest.

Među protestantim je i njegova majka Ane…


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >