Francuska veza (1971)

The French Connection (Originalni naziv)

akcija kriminalistički

Dva njujorška detektiva pokušavaju da otkriju ko stoji iza velike pošiljke heroina

 
Režija: William Friedkin
Scenarij: Robin Moore, Ernest Tidyman
Uloge: Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi...

Filmografija

"Francuska veza" je film, adaptiran prema istoimenom romanu Robina Moorea, koji na zanimljiv način prikazuje svet stvarne prekookeanske narko-veze koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih prevozila drogu od Turske preko Francuske u Sjedinjene Države. Uz sjajnu priču i glumce , film krase uzbudljive, izrazito akcijske scene policijskih potera. Film je osvojio pet Oscara - za najbolji film, režiju, montažu, glavnu mušku ulogu i scenario.

Jimmy Popeye Doyle (G. Hackman) i Buddy Cloudy Russo (R. Scheider) dvojica su njujorških detektiva zaposlenih u odeljenju za narkotike. Zapadne im zadatak da prekinu lanac transporta heroina iz južne Francuske u Sjedinjene Države. Saznavši tokom istrage da se radi o velikoj pošiljci droge, trag ih dovede do njujorške trgovine slatkišima čiji bi vlasnici, Sal Broca (T. Lo Bianco) i njegova supruga Angie, mogli biti umešani u slučaj.

Istovremeno, u francuskom gradu Marseilleu, otmeni bogataš Alain Charnier (F. Rey), "kralj" mesnoga narkomiljea, organizuje poslove vezane uz prodaju heroina Amerikancima. Kako je informisan o napredovanju istrage Popeyea i Cloudyja, odluči da ih ukloni i osigura protok droge.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >