Mali Nikolas (2009)

LE PETIT NICOLAS / LITTLE NICHOLAS (Originalni naziv)

komedija porodični

Nikolas je sretan dečak zadovoljan svojim životom... dok ne sazna da mu je majka trudna

 
Režija: Laurent Tirard
Scenarij: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron
Uloge: Maxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad, Sandrine Kiberlain, ...

Filmografija

Film je snimljen prema istoimenoj seriji dečjih knjiga francuskog pisca Renéa Goscinnyja. Lik malenog Nikolasa predstavlja ilustraciju idealnog detinjstva i nostalgično prisećanje 1950-ih godina.

Mali Nikolas (M. Godart) bistar je i znatiželjan 8-godišnjak kojem je u životu super. Svakodnevica uz brižnu majku (V. Lemercier) i oca (K. Merad) koji ga beskrajno vole, druženja i igre sa prijateljima za Nikolasa je savršena i zapravo idilična. Budući da je njegova najveća želja da sve ostane baš takvo kakvo jest, jednog ga dana prilično neugodno iznenadi saznanje da mu je majka trudna i da će uskoro dobiti brata ili sestru. A kad od prijatelja koji imaju mlađu braću dozna da je njima dolazak prinova sve pokvario, Nikolas odluči poduzeti nešto da u svom slučaju spreči takav razvoj događaja. Nakon što uz pomoć prijatelja najprije bezuspešno pokuša pažnju roditelja zadržati samo na sebi, Nikolas zaključi da pod svaku cenu mora sprečiti rođenje deteta...

Dečji roman "Mali Nikolas" najpopularnija je dečja serija knjiga u Francuskoj. Njihov autor René Goscinny kod nas je najpoznatiji kao scenarist kultnih strip-serijala "Lucky Luke" "Astérix" i "Iznogoud". Serija romana za decu "Mali Nikolas" izvorno je objavljivana od 1959. do 1965. godine, a romane je sjajno ilustrirao Jean-Jacques Sempé. U vreme njihovog premijernog objavljivanja naracija je bila prilično inovativna jer događaje u prvom licu opisuje sam protagonist.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >