Sam protiv bande (1966)

PER IL GUSTO DI UCCIDERE / FOR THE TASTE OF KILLING (Originalni naziv)

vestern

Lovac na ucenjene glave mora da stane na kraj beskrupuloznoj bandi razbojnika i pljačkaša

 
Režija: Tonino Valerii
Scenarij: Tonino Valerii, Victor Auz, Frank Gregory
Uloge: Craig Hill, George Martin, Piero Lulli, Fernando Sancho, Franco Ressel, ...

Filmografija

Premda je u pitanju nezahtevan i ne posebno ambiciozan film koji se čvrsto pridržava žanrovskih obrazaca i kom nedostaje slojevitije profilisanje likova, reč je o itekako uspelom ostvarenju koje obiluje akcijom i prepoznatljivim ikonografskim detaljima te koje se drži jednim od boljih naslova u celokupnom Valerijevom opusu.

Iskusni lovac na ucenjene glave Henk Felouz (K. Hil) prati kočiju sa zlatom i postane svedok pljačke. Razbojnici nakon kočije napadnu i vojni konvoj, pobiju vojnike i uzmu 100.000 dolara. Henk kreće njihovim tragom odlučan u tome da razbojnike privede pravdi, a pri tom i zaradi. No šef jedne banke Arons (F. Resel) i njegov pomoćnik (P. Luli) primili su vest da se priprema pljačka banke, zbog čega odluče da  angažuju upravo Henka kao obezbeđenje. Banku žele da opljačkaju Gas Kenebek (G. Martin) i njegovi ljudi, a Henkov je zadatak to da sprečii i razbojnike zaustavi pod svaku cenu...

Realizovan u špansko-italijanskoj koprodukciji, atraktivan, uzbudljiv i zabavan špageti vestern sa pouzdanim Kregom Hilom (Sve o Evi, Detektivska priča, Pripremite bajonete) u glavnoj ulozi, prvi je samostalni rediteljski projekat u karijeri Tonina Valerija, u žanru špageti vesterna prilično cenjenog profesionalca koji je prethodno iskustvo sticao saradnjom sa velikim Serđom Leoneom na kultnim filmovima "Za šaku dolara" i "Za dolar više" iz slavne "dolarske trilogije". Valeri će kasnije među ostalim režirati popularne te i kod nas rado gledane žanrovski srodne naslove "Razlog za život i razlog za smrt" i "Zovem se Niko", a prema nekim izvorima scenario današnjeg filma koji uz reditelja potpisuju Viktor Auz i Frenk Gregori (Heraklov sin) nastao je upravo prema ideji Serđa Leonea.

Partneri K. Hila među ostalim su P. Luli ("Operacija strah" Marija Brejv) i F. Resel ("Još uvek se zovem Triniti", "Sabata" sa Lijem Van Klifom).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >