Kako sam dobio rat (1967)

HOW I WON THE WAR (Originalni naziv)

komedija ratni

Priča o tegobnom ratnom putu grupe britanskih vojnika predvođenih nesposobnim oficirom

 
Režija: Richard Lester
Scenarij: Charles Wood
Uloge: Michael Crawford, Lee Montague, Roy Kinnear, Jack MacGowran, John Lennon, ...

Filmografija

Vrlo zabavna ratna farsa "Kako sam dobio rat", adaptacija hvaljenog romana Patrika Rajana, snimljena prema scenariju nagrađivanog Čarlsa Vuda, još je jedno prepoznatljivo delo cenjenog filmaša Ričarda Lestera, nagrađivanog reditelja koji je za komediju "Veština i kako je steći" 1965. godine u Kanu osvojio Zlatnu palmu.

Kada početkom 1945. godine, učestvujućii u borbama na reci Rajni, dospe u nemačko zarobljeništvo, britanski poručnik Ernest Gudbadi (M. Kroford) odluči gledaocima i nemačkom oficiru Odlebogu (K. M. Vogler) ispričati kako je baš on dobio rat. Sve je počelo još 1938. godine u jednom engleskom kriket klubu gdje se redovito sastajala ekipa Musketara.

Koju godinu kasnije, svi su se oni opet našli u kampu za obuku, gde ih je vojnim vještinama podučavao zbunjeni poručnik-narednik Grapl (M. Hordern). Nakon što je Grapl za komandanta trećeg voda četvrtih Musketara odabrao upravo nesposobnog Gudbadija, ostali su znali da njihova ratna priča ne može srećno da završi.

Uistinu, čim su se ubrzo našli na egipatskom frontu, vojnici Gripvid (Dž. Lenon), Klaper (R. Kiner) i drugi postali su svesni apsurda i uzaludnosti rata. Dok su neki od njih u bici kod El Alamejna i na frontovima severne Afrike ostavili svoje živote, jedini koji nikad nije klonuo duhom bio je upravo Gudbadi.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >