Marina Abramović: Umetnik je prisutan (2012)

Marina Abramovic: The Artist Is Present (Originalni naziv)

dokumentarni biografski

Upoznajte ovu umetnicu čiji nas performansi izazivaju, šokiraju i potresaju

 
Režija: Matthew Akers, Jeff Dupre
Scenarij:
Uloge: Marina AbramoviC, Ulay, Klaus Biesenbach, David Balliano, Chrissie Iles, ...

Filmografija

Dokumentarac prati crnogorsku umetnicu performansa dok se priprema za možda najvažniji trenutak u svom životu: veliku retrospektivu svojih radova u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku.

Zavodljiva, neustrašiva i nečuvena, Marina Abramović (rođena 1946. godine u Beogradu) redefiniše pojam umetnosti već gotovo četrdeset godina. Koristeći se sopstvenim telom kao sredstvom, terajući sebe do krajnjih fizičkih i mentalnih granica, te time često rizikujući sopstveni život, ona stvara performanse koji nas izazivaju, šokiraju i potresaju. Kroz nju i sa njom prelaze se granice, širi se svest, a umetnost kakvu poznajemo ponovo se rađa. Ona je, jednostavno, jedna od najvažnijih umetnica našeg doba. Takođe je i glamurozna ikona umetničkog sveta, meta kontroverzi i samoizgrađeni mit. U svakom slučaju ona je drugačija od svih osoba koje ste ikad upoznali. 

Dugometražni dokumentarni film ''Marina Abramović: Umetnica je prisutna'' odvodi nas u Marinin svet, prateći je dok se priprema za možda najvažniji trenutak u svom životu; veliku retrospektivu svojih radova u Muzeju savremene umjetnosti u Njujorku. Dobiti retrospektivu u jednom od najprominentnijih svetskih muzeja za svakog je živog umetnika uzbudljiva prekretnica. Za Marinu to predstavlja nešto mnogo više: priliku da napokon ućutka pitanje koje joj neprestano postavljaju već četiri decenije: ''Ali zašto je ovo umetnost?''


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >