Pismo nepoznate žene (1948)

LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN (Originalni naziv)

melodrama

Dirljiva priča o prokletoj ljubavi" između mlade Bečanke i nesigurnog pijaniste

 
Režija: Max Ophüls
Scenarij: Howard Koch, Stefan Zweig, Max Ophüls
Uloge: Joan Fontaine, Louis Jourdan, Mady Christians, Marcel Journet, Art Smith, ...

Filmografija

Reč je o veoma stilizovanoj, posebno sugestivno režiranoj i naglašeno emotivnoj priči o "prokletoj ljubavi" romantične mlade Bečanke prema uglađenom ali nesigurnom pijanisti.

Dok leži na samrtnoj postelji, 27-godišnja Lisa Berndl (Dž. Fontejn) poznatom pijanisti Stefanu Brandu (L. Džordan) šalje poslednje pismo. Počinje rečima "kad ti ovo budeš čitao, ja ću već biti mrtva", a u nastavku Lisa otkriva Stefanu da je u njega snažno zaljubljena još od svog tinejdžerskog perioda. Stefan će da primi pismo veče uoči dvoboja koji ga ujutro očekuje, a zbog kojeg planira tokom noći otići iz grada.

 
Dok čita Lisinu ispovest, priča se vraća u doba kad je njoj bilo 14 godina i kad se Stefan doselio u zgradu u kojoj je njezin otac bio domar. Lisa se tada na prvi pogled zaljubila u Stefana, a nakon što joj je umro otac, njena se majka (M. Kristijans) preudala, pa se porodica  preselila u Linz. Kad je Lisa napunila 18 godina, očuh ju je predstavio poručniku Leopoldu fon Kultnegeru (Dž. Gud), po njegovom mišljenju odličnom potencijalnom mladoženji za kojeg se devojka odbila udati upravo zbog ljubavi prema Stefanu.
 
Kad se Lisa napokon vratila u Beč i zaposlila u krojačkom salonu svoje tete, gospođe Špitzer (S. Brajden), jedne je večeri konačno srela Stefana, a iz njihove veze za jednu noć nakon koje je on otputovao u Milano rodio se sin. Lisa je Stefanu odlučila prećutati rođenje deteta, da bi se nakon devet godina udala za bogatog diplomatu Džoana Stafera (M. Žurnet)...

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >