Kuća od bambusa (1955)

HOUSE OF BAMBOO (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Tajni agent mora se infiltrirati u redove tokijskih gangstera i eliminisati njihovog vođu

 
Režija: Samuel Fuller
Scenarij: Harry Kleiner, Samuel Fuller, William Keighley
Uloge: Robert Ryan, Robert Stack, Shirley Yamaguchi, Cameron Mitchell, ...

Filmografija

Izvrsna noirovska krimi-drama "Kuća od bambusa" uspeo je prepravak remek-dela "Ulica bez imena" redatelja Williama Keighleya iz 1948. godine, ujedno i prvi holivudski film snimljen u Japanu nakon Drugog svetskog rata.

Godine 1954. tokijskim podzemljem vlada američki gangsterski sindikat čiji su pripadnici bivši vojnici. Vodi ih psihopat i sadist Sandi Davson (R. Ryan). Kad tokom pljačke voza koji je prevozio mitraljeze bude smrtno ranjen jedan od članova bande, nekadašnji američki vojnik Veber (B. Elliot), policija od njega na samrti ne uspeva doznati identitet šefa organizacije, ali uz saradnju sa lokalnim vlastima otkrije da je ubijeni bio tajno oženjen Japankom Mariko (S. Yamaguchi). Svestan da bi otkriće Veberova braka sa Mariko za nju moglo predstavljati smrtnu opasnost, policijski kapetan Hanson (B. Dexter) u dogovoru sa američkim vojnim zapovedništvom angažuje tajnog agenta Edieja Kenera (R. Stack). On se pod lažnim identitetom Edieja Spaniera, uhapšenog  Veberova prijatelja i kolege iz vojske koji je također postao kriminalac, mora infiltrirati u redove gangsterskog sindikata, približiti se Davsonu i eliminisati ga...

Reč je o još jednom prepoznatljivom ostvarenju glasovitog Samuela Fulera, kultnog osobenjaka koji je karijeru započeo vesternom "Ubio sam Džesija Džmsa" (1949), te je jedinstvenim stilom i beskompromisnim stavovima ubrzo privukao pažnju filmofila. Nimalo sklon kompromisima, Samuel Fuler je bio redatelj koji je svet oko sebe doživljavao kao poprište stalnih i beskonačnih sukoba, bilo ideoloških kao u filmovima "Pljačka u Južnoj ulici" i "Vrata Kine", bilo etičkih što je slučaj u delima "Američko podzemlje" i "Goli poljubac", bilo kulturoloških za što je osim naslova "Let strele" dobar primer i današnji film, ili pak sukoba u samom pojedincu, koji su neretko odraz stanja u društvu što je oslikao u kultnom "Šok koridoru".

Njegova su ostvarenja dela ekspresivnog stila, grubih pokreta kamere, divlje montaže, izražene vizualnosti i gotovo naturalističke snage, odnosno u njima je film uistinu bojno polje za sučeljavanje burnih, snažnih i neretko kobnih osećaja. U "Kući od bambusa" prisutni su brojni Fulerovi omiljeni motivi, od dvostrukih identiteta preko izdaje do rasnih sukoba, a redatelj iznosi jasan stav o američkoj posleratnoj okupaciji Japana.

U glavnoj ulozi nastupa sjajni R. Ryan (Loš dan u Black Rocku, Divlja horda), a pored podjednako odličnog R. Stacka (Zapisano na vetru, serija "Nedodirljivi") njegovi su partneri Sh. Yamaguchi (Skandala), te C. Mitchell (Visoki ljudi) i B. Dexter (Džungla na asfaltu, Sedmorica veličanstvenih). Vredi izdvojiti i dojmljivu fotografiju tri puta za Oskara nominiranog Josepha MacDonalda (Moja draga Clementina), kao i efektnu muziku oskarovca Leigha Harlinea (Pinocchio, Ponos Jenkija).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >