Klani Braun (1946)

CLUNY BROWN (Originalni naziv)

komedija romantika

Šarmantna nećaka vodoinstalatera radeći kao sluškinja upoznaje markatnog češkog pisca

 
Režija: Ernst Lubitsch
Scenarij: Samuel Hoffenstein, Elizabeth Reinhardt, ...
Uloge: Jennifer Jones, Charles Boyeur, Peter Lawford, Helen Walker, ...

Filmografija

Temeljena na istoimenom romanu cienjene britanske književnice Mardžeri Šarp, prema čijim su pričama za decu među ostalim snimljeni i crtići "Spasioci" i "Spasioci u Australiji", sjajna romantična komedija "Klani Braun" pretposlednji je film u dugoj i bogatoj rediteljskoj karijeri slavnog Ernsta Lubiča (Ninočka, Trgovina iza ugla, Biti ili ne biti).

London 1938. godine, u vreme kad se već sluti skori početak Drugog svetskog rata. Mlada Klani Braun (Dž. Džons) temperamentna je i vrlo šarmantna nećaka cenjenog vodoinstalatera, koja po potrebi, kad joj je ujak zauzet ili sprečen na neki drugi način, spremno uskače i obavlja njegov posao. Time prilično iznenađuje ugledne pripadnike visokog britanskog društva onog vremena, redom snobove poput otmenog Hilarija Ejmsa (R. Gardiner) i bračnog para Henrija (R. Oven) i Alis Karmel (M. Banerman), koji je zabunom čak pozovu i na čaj, ne znajući da je ona njihova nova sluškinja. Kad Hilari Ejms priredi zabavu, na njoj se osim Endrua Karmela (P. Loford) i njegove nesuđene supruge Beti Krim (H. Voker) zatekne i markantni češki pisac Adam Belinski (C. Bojer). Adam je izbeglica koji se u London sklonio pred nacistima, i koji će se pri drugom susretu sa Klani u nju snažno zaljubiti...

Dobitnik Počasne nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, tri puta nominovan za Oskara, Ernst Lubič je bio majstor sofisticirane komedije, ironije, burleske, skrubol-komedije, iskričavog humora i briljantnih dijaloga koji se u svojim delima na energičan, svež i vrlo inventivan način bavio temama odnosa među polovima i klasama.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >