Svi kraljevi ljudi (1949)

All the King's Men (Originalni naziv)

drama biografski

Pošteni momak i samouki pravnik postaje demagog ogrezao u korupciju

 
Režija: Robert Rossen
Scenarij: Robert Rossen, Robert Penn Warren
Uloge: Broderick Crawford, Joanne Dru, John Ireland, John Derek, ...

Filmografija

Filmska adaptacija istoimenog romana američkog pesnika, prozaika i književnog kritičara Roberta Pena Vorena inspirisana političkim i životnim putem guvernera Louizijane i demokratskog senatora Hjua Longa, slikovitog čoveka nadimkom "Kingfiš" koji je tragično skončao u atentatu 1935. godine.

Dok se na lokalnim izborima takmiči za dužnost okružnog blagajnika, odličan govornik Vili Stark (B. Kroford) sukobi se sa korumpiranom izbornom komisijom predvođenom Tinijem Dafijem (R. Dumke). Vest o tome stigne do urednika uticajnog lista Kronikl, te on na mesto događaja pošalje reportera Džeka Burdena (Dž. Ajerlend). Nakon što je Vili uhapšen zbog nedopuštene javne kampanje, njegov usvojeni sin Tom (Dž. Derek) je pretučen, a supruga Lusi (A. Simor) će u školi dobiti otkaz. To vilija neće pokolebati, pa će nakon poraza na izborima početi da uči pravo da bi postao advokat.

Nakon što mu karijera krene uzlaznim tokom, Vili će postati guverner, a zatim i senator. No vremenom će se od poštenog čoveka i borca za interese niže klase pretvoriti u demagoga i korumpiranog političara sličnog onima protiv kojih se borio.

Odlična biografska drama sa elementima melodrame scenariste i reditelja Roberta Rosena (Aleksandar Veliki, Hastler), 1950. od sedam nominacija za Oskara nagrađena onima za najbolji film, najbolju glavnu mušku i najuspeliju sporednu žensku ulogu, impresivna je adaptacija istoimenog romana (1946. Pulicerova nagrada) američkog pesnika, prozaika i književnog kritičara Roberta Pena Vorena. Vorenov roman i Rosenov film efektno oslikava složenu ličnost lika koji je od poštenog momka i samoukog pravnika postao demagog ogrezao u korupciju. Reč je o angažovanom ostvarenju koje intrigantno realistički tematizuje uticaj i domete pravnih i etičkih normi u američkom društvu, a u kontekstu manipulacije glasačima. Fragmentarno dramaturški osmišljen kao niz retrospekcija, ovaj odlično režiran te temom i danas izuzetno aktuelan film nose izuzetno raspoloženi glumački nastupi Oskarima nagrađenih B. Kroforda (Bo Geste, Juče rođena) i M. Mekembridž (Džoni Gitar, Džin), kao i Dž. Ajerlenda (Spartak), a vredi izdvojiti i fotografiju dvostrukog oskarovca Burneta Gafija (Odavde do večnosti, Boni i Klajd).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >