Sajmon i hrastovi (2011)

Simon och ekarna / Simon and the Oaks (Originalni naziv)

drama

Epska priča o prijateljstvu i zajedničkoj sudbini dviju porodica u Getenburgu

 
Režija: Lisa Ohlin
Scenarij: Marnie Blok
Uloge: Bill Skarsgard, Helen Sjöholm, Jan Josef Liefers, Stefan Gödicke

Filmografija

Pratimo životnu priču mladog Simona Larsona, koji otkrije da je usvojen, a da mu je biološki otac Židov.

Radnja filma odvija se na periferiji Getenburga u Švedskoj, a u središtu je priče Simon, senzibilni i inteligentni dečak koji ni sa kim ne može pronaći zajednički jezik – više vremena provodi na stablu pokraj svoje kuće nego sa bilo kojim vršnjakom.

Njegova majka Karin dobrostiva je i puna podrške, no njegov otac Erik zna biti gad stoga je prilično iznenađujuće kad ih Simon uspe nagovoriti da ga pošalju u skupu gimnaziju u gradu. Onde Simon upozna Isaka – sina imućna židovskog vlasnika knjižare, Rubena, koji je prebegao pred nacistima iz Nemačke u mirnije okruženje Švedske – te biva smeten i zadivljen njihovim širokim kulturnim pogledima.

Postupno se životi obitelji isprepleću na razne načine; Isakov otac, Ruben, uzima Simona pod svoje te u njega usađuje ljubav prema književnosti i muzici, dok Isak u Erikovoj stolarskoj radnji pronalazi utočište od noćnih mora uzrokovanih užasavajućim susretom sa  pripadnicima SA-a u detinjstvu.

Kako dečki odrastaju, a sve više tajna izlazi na videlo, oni praktički zamene svoje domove i porodice, što zada mnogo boli i patnje Karin, čija ljubav prema Simonu nema granica.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >