Planeta majmuna (2001)

PLANET OF THE APES (Originalni naziv)

akcija avantura sf

Astronaut se igrom sudbine nađe u budućnosti te prisilno aterira na nepoznatu planetu

 
Režija: Tim Burton
Scenarij: William Broyles Jr., Lawrence Konner, ...
Uloge: Mark Wahlberg, Helena Bonham Carter, Tim Roth, Michael Clarke Duncan, ...

Filmografija

"Planeta majmuna" oslanja se na roman Pjera Bulea, prema kojem je 1968. Franklin Šafner snimio svoj istoimeni slavni film sa Šarltonom Hestonom u glavnoj ulozi, kreiravši jedno od najintrigantnijih ostvarenja u istoriji žanra naučne fantastike. Reditelj nove verzije je Tim Barton (Bitlđus, Betmen, Betmen se vraća, Edvard Makazoruki, Sanjiva dolina, Čarli i fabrika čokolade), jedan od najuglednijih, najuspešnijih i najosebujnijih holivudskih autora proteklih dvadesetak godina.

Godine 2029. komandant svemirskog broda, kapetan Lio Dejvidson, krenuvši u potragu za malim šatlom u kom su on i njegova posada uputili eksperimentalnog majmuna na vožnju, prisilno aterira na nepoznatoj planeti. Ubrzo shvati da tom planetom vladaju kultivisani majmuni, koji se nemilosrdno odnose prema ljudima smatrajući ih nižom rasom. Dejvidson uspe da pobegnei uz pomoć dobroćudne majmunske naučnice Ari, ćerke uticajnog majmunskog senatora, a za njima u potragu kreće nemilosrdni general Tejd kom je otac na samrti priznao da su nekad jako davno ljudi vladali majmunima...

U glavnoj je ulozi M. Volberg (Kralj pornića, Četiri brata), a partnerka mu je ugledna britanska glumica i Bartonova supruga H. Bonam Karter (Soba sa pogledom, Hauards End, Frankenštajn Meri Šeli, Klub boraca), koja je, kao i dobar deo glumačke ekipe predvođen T. Rotom (Rosenkranc i Guilderštern su mrtvi, Psi iz rezervata, Rob Roj), film odigrala pod komplikovanom majmunskom maskom, izvanredno prikazavši emocionalni raspon.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >