četvrtak, 23.03. 08:08

Sulejman Veličanstveni (2011)

Muhtesem Yüzyil (Originalni naziv)

drama telenovela povesni

Priča o životu i vladavini jednog od najvećih turskih osvajača, turskog sultana Sulejmana I

 
Režija: Durul Taylan, Yagmur Taylan
Scenarij: Meral Okay
Uloge: Nebahat Çehre , Meryem Uzerli, Okan Yalabik, Nur Aysan, Selma Ergeç, ...

Filmografija

Serija prati život Sulejmana Veličanstvenog, njegov odnos sa suprugom, majkom, ali i mladom Aleksandrom La Rose, ćerkom ukrajinskog pravoslavnog sveštenika, zarobljenoj u otomanskom haremu.

Sultan Sulejman počeo je vladati  carstvom u dobi od dvadeset šest godina, nakon smrti oca 1520.g. Nastojao je izgraditi snažnije, nepobedivo i još veće carstvo nego što je bilo ono Aleksandra Makedonskog. Tokom svoje 46-godišnje vladavine, Sulejman je postao poznat kao najveći ratnik i vladar Istoka i Zapada. No, kao mladić, Sulejman nije bio svestan kako će njegova vladavina biti označena kao "vrhunac“ Otomanskog carstva.

U glavnoj, naslovnoj ulozi, izvanredno se snašao, Srbima već poznat turski glumac, Halit Ergenç. Iako ga se svi sećamo kao zavodnika Onura iz serije "1001 noć“, posve je sigurno da ga je uloga sultana Sulejmana još više proslavila, što, sudeći prema natpisima u turskim nedeljnicima, njegovoj supruzi i kolegici po struci, Bergüzar Korel, nije nimalo drago. Naime, skoro svake sedmice se po medijima spominje njihov raspad braka uzrokovan navodnim Ergençovim neverama, ponajviše sa kolegicom na setu serije, zanosnom glumicom nemačkog podrijetla, Merimom Uzerli, koja u "Sulejmanu Veličanstvenom“ igra Hurem, jednu od glavnih uloga.

Serija je "pomela" konkurenciju na prošlogodišnjoj dodeli nagrada Antalya Television Awards (ekvivalent američkoj nagradi Emmy), osvojivši 4 statue, pa i onu najvrjedniju – za najbolju dramsku seriju.

Serija je izazvala brojne kontroverze u islamskom svetu, naročito zato što je  sultan Sulejman predstavljen kao nemoralan čovek koji ne poštuje ljude, a sklon je i nedopuštenim zadovoljstvima. Gledaoci su uputili preko 70 hiljada pritužbi turskoj televizijskoj kući Show TV zbog negativnog predstavljanja istorije i istorijske ličnosti, no gledanost serije je ostala ista. Naime, svakodnevno je gleda preko 50% Turaka, a u Srbiji je prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijona gledalaca. Serija se emituje i u Bosni i Hercegovini, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Nemačkoj i Francuskoj.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >