Životinjska farma (1999)

ANIMAL FARM (Originalni naziv)

komedija drama porodični

Ekranizacija istoimene alegorijske priče G. Orwella iz 1945. o pobuni životinja na farmi

 
Režija: John Stephenson
Scenarij: George Orwell, Alan Janes
Uloge: Julia Ormond, Patrick Stewart, Kelsey Grammer, Paul Scofield, Ian Holm, ...

Filmografija

Životinjska farma jedna je od ekranizacija briljantne istoimene alegorijske priče Georgea Orwella koja je nastala 1945. godine, u vreme kad se Orwell, socijalist-demokrat, kritički odnosio prema Staljinovoj diktaturi. Neprekidna hapšenja, cenzure i ukidanje mnogih sloboda smatrao je posledicama staljinizma i komunizma, pa je društvenu situaciju nakon Drugog svetskog rata pretočio u priču o pobuni životinja.

Farmer Jones, po mišljenju svojih suseda, ne vodi svoju farmu čvrstom rukom, pa mu se zato i dogodilo to što mu se dogodilo: životnje na farmi digle su pobunu, koja se pretvorila u pravu revoluciju. Prva žrtva revolucije bio je mudri Old Major, svinja. Prirodni naslednici na mestu vođe bile su druge dve svinje, Snowball i Napoleon, najinteligentnije životnje na farmi.

Farmer Jones gubi farmu, ne može vratiti dugove i postaje beskućnik. Životinje slave - napokon je farma njihova. Imaju brojne zamisli i planove: naučiće čitati i pisati; raspravlja se o gradnji mlina - jest da je to težak posao, ali će im posle uštedeti vreme, radiće samo tri dana u nedelji... Donose svoj spisak Zapovesti koje sve životinje treba da poštuju.

Sve što se događa pripoveda nam kuja Jessie, koja uskoro treba na svet  da donese štence. Upravo ona prva oseti da nešto nije kako treba, i to zato što su joj štenci oduzeti čim su rođeni. Odvedeni su na obuku, rekao je Napoleon.
A zatim sve počinje ličiti na ljudsko društvo: Napoleon i Snowball bore se za prevlast; pobedi Napoleon i otera Snowball uz pomoć svojih vernih slugu. Sada kao pravi vođa, Napoleon počinje živeti u kući i spavati u krevetu, iako se to protivi Zapovestima. Druge životinje grade mu spomenik.Uskoro životinje nauče govoriti ljudski jezik, a to je odlična prilika da Napoleon počne trgovati s ljudima i tako zarađivati za sebe.

Ukratko, njihov društveni poredak je ovakav: svinje vladaju i ponašaju se kao ljudi, konji su poslušni i kukavice, ovce deklamuju što se od njih očekuje, kokoši kokodaču i trčkaraju bez koristi, deca, štenci, od malih su nogu odgajana da budu poslušni vojnici vođe, a kuja Jessie, poštena i verna svojim prijateljima, pokušaće popraviti stvar.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >