Kuper Kanjon (1950)

COPPER CANYON (Originalni naziv)

vestern

Grupa terorisanih južnjaka traži pomoć od bivšeg pukovnika koji nastupa u cirkusu

 
Režija: John Farrow
Scenarij: Jonathan Latimer, Richard English
Uloge: Ray Milland, Hedy Lammar, Macdonald Carey, Harry Carey Jr., Mona Freeman

Filmografija

Udarni adut klasičnog vesterna napete priče "Kuper Kanjon" su glavni glumci - harizmatični R. Miland, poznat iz niza klasika (Nazovi M radi ubistva, Ljubavna priča), a nagrađen je Oskarom za ulogu alkoholičara u remek-delu Bilija Vajldera "Izgubljeni vikend"; i Milandova prelepa partnerka, legendarna H. Lamar (Samson i Dalila, Ekstaza).

Nakon Američkog građanskog rata grupa bivših vojnika poražene vojske "Juga" nastoji da živi normalnim i poštenim načinom života, u malom gradu Kuper Taunu. Nažalost, to im ne dopušta grupa opasnih razbojnika među kojima su šerif i njegovi pomoćnici, posebno zloglasni šerifov zamenik Lejn Trevis (M. Keri), kojima zapravo upravlja lepa i opasna Lisa Rosel (H. Lamar). Južnjaci potajno pozivaju u pomoć Džonija Kartera (R. Miland) koji nastupa u cirkusu, verujući kako je on zapravo njihov nekadašnji ratni komandant, pukovnik Dezmond. Karter ih odbije, krije pravi identitet, jer je za njim raspisana poternica. Međutim, stiže u Kuper Taun sa cirkusom, te odmah baci oko na prelepu Lejn...

Reč je o odličnom vesternu napete priče, sjajne atmosfere i zanimljivih likova za što je ponajviše zaslužan njegov reditelj Džon Farou, nesumnjivo cenjeni američki reditelj australijskog porekla, koji osim "Kuper Kanjona" potpisuje nekoliko antoloških žanrovskih filmova kao što su sjajni noar krimić "Njegova vrsta žene" i antološki vestern "Hondo". Farou je bio suprug slavne glumice Morin OSalivan, a jedno od njihove brojne dece je takođe slavna glumica Mija Farou.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >