Alvarez Keli (1966)

ALVAREZ KELLY (Originalni naziv)

vestern

Tjerajući krdo stoke južnjačkoj vojsci stočara presretne i otme neprijateljska trupa

 
Režija: Edward Dmytryk
Scenarij: Daniel Taradash, Elliott Arnold, Franklin Coen
Uloge: William Holden, Richard Widmark, Janice Rule, Patrick O'Neal, ...

Filmografija

Alvarez Keli vrlo je solidan i dobro režiran vestern poznatog američkog reditelja Edvarda Dmitrika (najpoznatijega po filmovima Pobuna na brodu Caine i Mladi lavovi). Priča ovoga filma utemeljena je na stvarnom događaju iz Američkog građanskog rata (tačnije iz 1864. godine) poznata pod nazivom Biftek Rejd, u kojemu je došlo do opkoljavanja i krađe krda od strane Severnjaka, a koje je bilo namenjeno i poslato Južnjacima.

Stočar Alvarez Keli (V. Holden) dobija zadatak da dovede krdo goveda južnjačkoj vojsci, koja se ulogorila u Virdžiniji. Iako se u početku teranje stoke odvija po planu i ništa ne sluti da bi se moglo izokrenuti, već blizu Južnjacima, Kelija otima neprijateljska trupa predvođena pukovnikom Tomom Rositerom (R. Vidmark). Naime, baš kao i Južnjaci, i suprotna strana  treba zalihe hrane za svoje ljude opkoljene u Ričmondu. Zarobljenog Kelija Rossiter prisili da prepusti životinje njegovim ljudima. Kako mu ne preostaje drugo, Keli nevoljko počne da "sarađuje" sa neprijateljem...

Napete scene, mnogo akcije i odlično režirani prizori gonjenja (i divljeg bežanja) stoke velika su karakteristika ovoga filma. Glavne uloge tumače slavni glumci V. Holden i R. Vidmark.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >