Hrabro srce (1995)

Braveheart (Originalni naziv)

akcija drama ratni biografski

Hrabri škotski ratnik okuplja vojsku Škota i kreće u rat protiv engleskih okupatora

 
Režija: Mel Gibson
Scenarij: Randall Wallace
Uloge: Mel Gibson, Brendan Gleeson, Sophie Marceau, Peter Hanly, Angus MacFadyen

Filmografija

Priču o legendarnom Viliamu Valasu na film je pretočio slavni Mel Gibson i tako snimio jedan od najboljih filmova svoje karijere. Dvostrukim zaduženjem, kao režiser i glavni glumac, Mel Gibson je filmom "Hrabro srce" konačno razbio i posljednje predrasude kritičara koji su ga doživljavali kao puku akcijsku zvezdu koja zavisi o inspiraciji drugih. Veštom kontrolom epske priče te lakim ocrtavanjem tadašnje društveno-političke scene u Škotskoj, Gibson je snimio film koji će vas zabaviti u moru spektakularnih ratnih scena, ali i podsetiti kako je sloboda najvredniji dar čovečanstvu.

Nakon što je još kao mladić prisustvovao okrutnim likvidacijama škotskih plemića, koje su engleski okupatori mnogo puta izigrali i prevarili te nakon što su mu i otac i brat poginuli u bitkama protiv Engleza, Viliam Valas čovekom je postao odrastajući kod ujaka Argila, koji ga je naučio svemu što zna. Zbog  zakona koji dozvoljava engleskim lordovima spavanje sa škotskim mladenkama prve noći njihova venčanja, Viliam se sa Muron oženio u tajnosti, ali je ona kasnije ubijena u sukobu sa plemstvom.

Ogorčen svime što je celog života gledao te razbešnjen smrću svoje ljubavi, Viliam okuplja vojsku najhrabrijih Škota te kreće u rat protiv Engleza. Iako od strane engleskih vođa podcenjen kao pučanin koji nikakva znanja o ratnoj taktici nema, Valas svoje vojnike uspeva dovesti sve do tvrđave Jork, ali kasnije bude izdan od najbližih suboraca, iz redova domaćeg plemstva. Mučki i krvožedno uben, Valas je u svesti i predaji škotskih gorštaka ostao živeti kao simbol slobode, koju su godinama kasnije i izborili.

“Hrabro srce” drugi je režiserski rad Mela Gibsona i do "Pasije” njegov najveći uspeh. Taj iznimno naturalistički istorijski film sa melodramskim primesama nominiran je za deset Oskara, a dobio ih je pet: za najbolji film, režiju, fotografiju, masku i montažu zvučnih efekata; također je nagrađen i Zlatnim globusom za najbolju režiju.

 

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >