Let iznad kukavičjeg gnezda (1975)

One Flew Over the Cuckoo's Nest (Originalni naziv)

drama

Prevarant koji nakon silovanja završi u umobolnici povede pobunu protiv bolničkog sistema

 
Režija: Miloš Forman
Scenarij: Lawrence Hauben, Kena Kesey
Uloge: Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Will Sampson, Brad Dourif

Filmografija

Jedan od najboljih, ne samo američkih, filmova sedamdesetih, dobitnik Oskara za najbolji film, režiju, glumca (Džek Nikolson), glumicu (Louiz Flečer), scenario prema književnom delu, uz nominacije za epizodnog glumca (Bred Durif), kameru, montažu i muziku.

Osuđen zbog silovanja, Mekmarfi (Dž. Nikolson) je prebačen u psihijatrijsku bolnicu, gde grupna terapija bolničarke Račed (L. Flečer) i velike doze lekova, prvenstveno umirujućih sredstava, oduzimaju pacijentima individualnost i svaku želju da išta promene. Mekmarfi se sa time ne miri i pokušava da povede pobunu protiv strogih, često i besmislenih normi, no time dolazi u sukob sa Račed i sistemom koji ona predstavlja...

"Let iznad kukavičjeg gnezda" pokazao je kako se u tom vremenu filmova iz sedamdesetih Forman mogao vrlo dobro da se prilagodi američkom načinu odustajanjem od improvizacija i prihvatanjem čvrste dramaturgije, te izuzetnom veštinom u izlaganju zanimljive fabule brzim ritmom. Pritom je ipak sačuvao mnoge karakteristike svog stila, posebno humora u detaljima koji predstavlja kontrapunkt temeljnoj tragičnoj noti priče.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >