Doni Darko (2001)

Donnie Darko (Originalni naziv)

triler drama fantastika

Što biste učinili kad bi znali da će svet nestati za 28 dana, 6 sati i 42 minuta?

 
Režija: Richard Kelly
Scenarij: Richard Kelly
Uloge: Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore, Holmes Osborne, Maggie Gyllenhaal, ...

Filmografija

Slojevita fantastična drama koja nas i nakon nekoliko gledanja ostavlja sa pitanjima na koje ne možemo pronaći prave odgovore.

Donija Darka (Jake Gyllenhaal) muče vizije divovskog čovekolikog zeca Franka koji predviđa kraj sveta za 28 dana, 6 sati, 42 minuta i 12 sekundi i nagovara Donija na opasne i destruktivne nestašluke. Jedne noći Frank izvodi Donija iz kuće, trenutak prije nego što se motor Boeinga 747 sruši sa neba ravno u njegovu spavaću sobu, što potakne Doniea na razmišljanje da možda Frankova proročanstva nisu izmišljotine. Idući dan Doni upoznaje u školi novu učenicu Gretčen, a iste noći pononvo susreće Franka koji ga nagovori da izazove poplavu u školi. Uskoro, Frank Donija zainteresuje za putovanje kroz vreme pa Donie posuđuje od profesora fizike knjigu "Filozofija putovanja kroz vreme", autorice Roberte Sparov, čudakinje koja čitave dane stoji na cesti proveravajući je li stigla pošta...

Zanimljivo je da je film snimljen u 28 dana, tačno  koliko Doni ima na raspolaganju za spas sveta. Film je dobitnik čak 11 međunarodnih filmskih nagrada, a zaradio je još 8 nominacija.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >