Kralj lavova (1994)

THE LION KING (Originalni naziv)

mjuzikl animirani avantura

Odrastavši u progonstvu sa dva komična prijatelja mladi lav kreće da vrati svoju krunu

 
Režija: Rob Minkoff, Roger Allers
Scenarij: Jonathan Roberts, Irene Mecchi
Uloge: Matthew Broderick, Niketa Calame, Jim Cummings, James Earl Jones, ...

Filmografija

Najpoznatiji Disnijev crtani mjuzikl donosi priču o odrastanju i prihvatanju sudbine, u ovom slučaju kraljevske. “Kralj lavova” posudio je dramske elemente iz klasične mitologije, afričkih narodnih priča, pa čak i Hamleta, te zajedno sa zadivljujućim vizualnim i muzičkim iskustvom Eltona Džona, Tima Rajsa i najvećeg filmskog kompozitora današnjice, Hansa Zimera, stvorio prelepi filmski doživljaj za sve generacije.

Bezbrižno detinjstvo princa Simbe, sina moćnog kralja Mufase, naglo je prekinuto kada mu ujak Skar ubije oca, a Simbu proglasi odgovornim i protera ga iz kraljevstva. U progonstvu se lavić sprijatelji sa bradavičastom svinjom Pumbom i merkatom Timonom, sa   kojima provodi dane i od kojih uči. No približava se dan njegova punoletstva i Simbu poseti duh oca, koji mu govori da se mora vratiti u kraljevstvo, poraziti Skara te zauzeti mesto na tronu. Prihvatajući "hakuna matata“ filozofiju, zajedno sa svojim komičnim prijateljima, Simba kreće uzeti ono što mu pripada.

Film je osvojio tri Zlatna globusa - za najbolji film (komediju ili mjuzikl), muziku te pesmu “Can you feel the love tonight”, a  također se okitio i sa dva Oskara za pesmu “Can you feel the love tonight” i najbolji score Hanza Zimera. Nakon nevjrojvtnog uspeha doživio je još dva dela, no prvi će zauvek ostati zapisan kao kralj kino blagajni i najveća crtana avantura našeg vremena.

Glasovi: Zvonimir Zoričić, Ivan Štrulić, Rakan Rushaidat, Pia Humski, Silvija Pleše, Dijana Bolančan



Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >