Šest stepeni bi moglo da izmeni svet (2008)

Six Degrees Could Change the World (Originalni naziv)

dokumentarni

Film govori o alarmantnim promenama sa kojima ćemo verovatno svi biti suočeni

 
Režija: Ron Bowman
Scenarij: Ed Fields, Mark Lynas
Uloge: Alec Baldwin

Filmografija

Dok se procenat izduvnih gasova povećava svake godine, načnici upozoravaju da bi prosečna globalna temperatura mogla narasti čak 6 °C u sledećem veku , što bi drastično promenilo svet kakav poznajemo. U ovom dokumentarcu se pridružujemo britanskom autoru Marku Linasu i stručnjacima za klimu koji nam pokazuju kako bi promena od 1 °C uticala na svet kakav poznajemo.

Čak kada bi izduvne gasove zaustavili  preko noći, već postojeća koncentracija u atmosferi uzrokovala bi porast temperature između 0,5 i 1 °C. Ali šta ako se globalna temperatura podigne za još jedan stepem? Prema Marku Linasu, autoru “Šest stepeni”, promene više ne bi bile postupne. Ledenjaci na Grenlandu i neka niža ostrva počeli bi nestajati sa  lica Zemlje. Za 3 °C više Arktik bi ostao bez leda preko leta, Amazonska prašuma počela bi presušivati i ekstremne bi vremenske matrice postale uobičajene. Povećanje od 4 °C prouzrokovalo bi drastično podizanje nivoa okeana.

Ako globalna temperatura poraste za 1 °C, uslediće zona sumraka klimatskih promena. Područja koja su nekoć imala umerene temperature mogla bi postati nenaseljiva, dok bi se ljudi međusobno borili da očuvaju preostala prirodna bogatstva. Porast od 6 °C bio bi ono što nazivamo scenarijem Sudnjeg dana. Tada bi okeani postali opustošeni, pustinje bi se proširile i katastrofalni događaji bi postali sve uobičajniji.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >