Dešifrovanje Stounhendža (2008)

STONEHENGE DECODED (Originalni naziv)

dokumentarni

Film istražuje i otkriva misteriju ogromne kamene kružne građevine po imenu "Stonehenge"

 
Režija: Christopher Spencer
Scenarij: Colin Swash, Christopher Spencer
Uloge: Donald Sutherland, Stoyan Aleksiev, Bogomil Atanasov, Fahradin Fahradinov, ...

Filmografija

Kombinovanjem revolucionarnih otkrića, računarsku grafiku i visokokvalitetne rekonstrukcije, dokumentarac nas vraća četiri ipo hiljade godina u istoriju u svet Stonhendža i pruža zapanjujući uvid u jedan od najvećih svetskih arheoloških misterija i otkriva, možda jednom za svagda, zbog čega je taj spomenik izgrađen i čemu je služio.

Stonhendž je već vekovima zagonetka. Mnogo je bilo teorija o tome šta je zaista ta ogromna kamena kružna građevina: Rimljani su bili uvereni da je posredi hram podignut Apolonu, bogu sunca. Srednjevekovne legende govore da je to delo čarobnjaka Merlina. U novije doba, nekolicina je tvrdila da je reč o ogromnom kamenom računaru koje je podignuto da bi se pratilo kretanje zvezda. No danas smo možda nadomak tome da zaista razumemo taj ikonički spomenik iz kamenog doba.

U nizu novih arheoloških istraživanja, profesor Majk Parker Pirson sa saradnicima otkrio je dokaze koji pokazuju da Stonhendž možda nije bio izolovan, nego da je deo jednog od najvećih praistorijskih sakralnih kompleksa u svetu. U tom su kompleksu otkrili ostatke najvećeg praistorijskog naselja u severnoj Evropi u čijem se centru nalazila neobično verna replika Stonhendža, koja nije bila napravljena od kamena, nego od drveta.

Parker Pirson zbog toga veruje da Stonhendž nije bio hram sunca ili praistorijskim bogovima, nego spomenik koji je podignut u čast precima tih ljudi iz kamenog doba, odnosno da bi onde boravili njihovi duhovi. Drveni krug bio je pak posvećen živima. Na najduži i najkraći dan u godini, kad se ti spomenici neverovatno poravnaju sa izlaskom i zalaskom sunca, hiljade posetilaca iz cele Britanije okupljaju se onde na velikim festivalima obeležavajući godišnji i životni ciklus. Za vreme letnog solsticiuma zahvaljivali su precima za plodnost, a za vreme zimskog bi sahranjivali mrtve.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >