Rane (1998)

RANE (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Priča prati sudbine dvojice beogradskih mladića koji ulaze u svet kriminalnog podzemlja

 
Režija: Srđan Dragojević
Scenarij: Srđan Dragojević
Uloge: Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Branka Katić, Miki Manojlović...

Filmografija

Film je posvećen generacijama rođenim posle Tita. Baziran na istinitom događaju, film prati sudbinu dvojice dečaka, Pinkija i Švabe, koji odrastaju u Novom Beogradu, u periodu 1991-1996. Detinjstvo glavnih junaka determinisano je sankcijama, blizinom rata i kriminalizacijom čitavog društva, koji udruženi stvaraju sasvim nov sistem vrednosti.

 Kao i mnogi njihovi vršnjaci, Pinki i Švaba već sa četrnaest godina ulaze u svet kriminala, prihvatajući vrednosti Srbije iz razdoblja od 1991 do 1996, eks-komunističke zajednice u hiper-tranziciji, koja, zbog rata i sankcija, podseća na teatar apsurda.

Idoli glavnih junaka su poznati beogradski kriminalci i TV šov "Puls asfalta". Pinki i Švaba maštaju da jednog dana gostuju u svojoj omiljenoj emisiji i trude se, zločinima, to zaslužiti.Nakon što uspevaju u tome, njihov uspon u svetu kriminala se prekida međusobnim sukobom. Švaba ispaljuje pet metaka u Pinkija, nesvestan toga da svog najboljeg prijatelja ranjava u ista ona mesta u koja je Krist ranjen dve hiljade godina ranije.

Pinki uspeva preživeti i nakon izvesnog vremena beži iz bolnice, te poziva svog prijatelja na pomirenje. Pomirenje je više nego užasno - ranjeni dečak treba svom prijatelju, po nepisanom pravilu, napraviti pet potpuno istih rana kako bi se prijateljstvo obnovilo.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >