Posebna veza (2010)

The Special Relationship (Originalni naziv)

drama biografski

Pogled na poseban odnos koji su imali Bil Klinton i britanski premijer, Toni Bler

 
Režija: Richard Loncraine
Scenarij: Peter Morgan
Uloge: Michael Sheen, Demetri Goritsas, Adam Godley, Marc Rioufol

Filmografija

Termin "poseban odnos" koji je skovao premijer Vinston Čerčil predstavlja vrlo bliske političke, diplomatske, kulturne i istorijske veze između Velike Britanije i SAD-a. Neki od tih prekoatlantskih saveza bili su moćniji i posebniji od drugih kao, na primer, oni između Vinstona Čerčila i Frenklina Ruzvelta, Džona F. Kenedija i Harolda Mekmilana, Margaret Tačer i Ronalda Regana te Tonija Blera i Bila Klintona. Barem za sada.

Kroz istoriju američki predsednici i britanski premijeri uvek su imali poseban radni odnos, a te dve savezničke zemlje još su se više zbližile kad je, izborom mladog laburiste Tonija Blera na mesto premijera, Bil Klinton dobio političkog saveznika na engleskoj teritoriji. Bler, mladi ambiciozni državnik, i Klinton, harizmatični "stariji brat“, zajedno su želeli unaprediti svet. Njihove supruge Hilari Klinton i Šeri Bler upotpuile su tu jedinstvenu četvorku povezanu zajedničkim ideologijama i ličnom naklonošću.

Klinton je pomogao Bleru uspostaviti mir u Severnoj Irskoj, a Bler je uzvratio kad je trebalo dati podršku osramoćenom Klintonu tokom skandala s Monikom Levinski. Ali veza je postala ugrožena zbog raspalamsale kosovske krize, kad se Blerova želja za uplitanjem kosila s Klintonovim pragmatičnim pristupom. Kad Bler prkosno pođe svojim putem, a Hilari napravi samostalnu političku karijeru, Klinton shvata da se Bler sprema početi jednu novu eru i novi "posebni odnos“ – sa sledećim predsednikom Džordžom. Bušom.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >