Kuduz (1989)

KUDUZ (Originalni naziv)

drama

Tragična priča o bivšem zatvoreniku koji pokušava započeti novi život

 
Režija: Ademir Kenović
Scenarij: Abdulah Sidran, Ademir Kenović
Uloge: Slobodan Ćustić, Snežana Bogdanović, Branko Đurić, Mustafa Nadarević, ...

Filmografija

Kuduz (1898), prvi je dugometražni film eminentnog i nagrađivanog bosanskohercegovačkog režisera (Savršeni krug, Secret Passage) i producenta (Gori vatra, Karaula, Buick Riviera) Ademira Kenovića. Istinita priča o sudbini bivšeg zatvorenika Junuza Keće ujedno je i slika životnih prilika u malom bosanskom mestu negdje 80-ih godina prošloga veka.

80-ih godina negdje u Bosni bivši robijaš Kuduz ženi se zgodnom Bademom, prihvata njenu devojčicu te počinje novi život. Nakon početnog mirnog života i slaganja par se počinje udaljavati zbog toga što je Badema počela raditi kao konobarica u lokalnoj gostionici. Ubrzo Badema nalazi ljubavnika, želi završiti ugostiteljsku školu u Makarskoj i otići iz male sredine. Kuduz brine o pokćerki i strpljivo prati ženine korake dok ne sazna za Bademinu preljubu i njenu nameru da ga ostavi...

Jednostavne narativne strukture i izvrsnih glumačkih izvedbi, Kuduz je priča o nasilju, o nemogućnosti izražavanja dubokih emocija te na kraju o običnom čoveku obeženim prošlošću, koji pokušava okrenuti novu stranicu u životu. Kompozitor ovog filmskog saundtraka  je Goran Bregović, dok  su za scenario zaslužni Kenović sa pesnikom Abdulahom Sidranom (Sjećaš li se Doli Bel?, Otac na službenom putu).


Komentari (1)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >