Farenhajt 9-11 (2004)

Fahrenheit 9/11 (Originalni naziv)

dokumentarni povesni

Kontroverzna priča o pogubnoj politici Bušove administracije uoči tragičnog napada 11. 9.

 
Režija: Michael Moore
Scenarij: Michael Moore
Uloge: Michael Moore, George W. Bush, Ben Affleck, Stevie Wonder, James Baker III...

Filmografija

Kontroverzan i provokativan dokumentarac "Farenhajt 9/11", u režiji Oskarovca Majkla Mura, priča je o pogubnoj politici Bušove administracije uoči tragičnih događaja pred 11. septembar.

Sa karakterističnim humorom i velikom posvećenošću otkrivanju činjenica, Mur razmatra Džordža V. Buša i gde nas je odvela činjenica da je on predsednik.
Posmatra kako su i zašto Buš i njegov najuži krug izbegli da prate saudijsku vezu do 11. septembra, uprkos činjenici da su petnaestorica od 19 otmičara bili Saudijci i da je saudijski novac finansirao Al Kaidu.
Farenhajt 9/11 pokazuje naciju koju Ef-Bi-Aj drži u neprestanom strahu svojim upozorenjima i umiruje prihvatanjem zakona, tzv. Američkog patriotskog zakona, koji krši osnovna ljudska prava.
U takvoj atmosferi konfuzije, sumnje i straha, Bušova administracija juri u rat sa Irakom – a Farenhajt 9/11 nas vodi unutar rata, da bi nam ispričao priče koje nismo čuli i pokazao koliku cenu plaćaju američki vojnici i njihove porodice.
Dokumentarac Majkla Mura osvojio je prvu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu i dobio najduže ovacije u istoriji tog festivala – trajale su čak 25 minuta.
Za razliku od filma Žeđ za nasiljem, u kome se, prevashodno, bavio fabrikantima oružja i njihovim "saveznicima", Mur u ovom filmu gađa pravo u centar mete, u politiku predsednika Buša Juniora i aktuelne administracije.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >