Bitka za Britaniju (1969)

BATTLE OF BRITAIN (Originalni naziv)

drama ratni povesni

Britanski ratni piloti vode očajničku bitku protiv nemačkih snaga koje kreću u invaziju

 
Režija: Guy Hamilton
Scenarij: James Kennaway, Wilfred Greatorex
Uloge: Michael Caine, Trevor Howard, Harry Andrews, Curt Jurgence, ...

Filmografija

Ovaj odličan ratni film nema glavnog junaka već prikazuje obe strane, Nemce i Engleze, u pripremama za bitku, njihove komentare, strahove, svakodnevne razgovore. Okupio je mnoge velike zvezde šezdesetih, no nijedna od njih nema glavnu ulogu. Umesto jednog glavnog lika pratimo više likova koji su povezani događajima oko bitke i samom bitkom. Reditelj podjednaku pažnju poklanja i prikazivanju nemačke strane.

1940. godina. Nemačke nacističke snage napreduju Evropom. Francuska je osvojena i Nemci pripremaju invaziju na susedna britanska ostrva. Neprijatelj je uveren u pobedu, jer je brojčano nadmoćniji i oružano snažniji, te planira brzu pobedu i okončanje rata. Započinju bombardovanjem britanskih vazdušnih baza u nameri da ih imobilišu, no dočekuju ih spremni piloti britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), koji se pokazuju žilavijim protivnikom nego što su Nemci očekivali...

Ono što u filmu najviše zaslužuje pohvale jesu odlična fotografija i veličanstveno koreografisane borbene scene u vazduhu, koje se posebno ističu u današnje vreme digitalnih i napadnih specijalnih efekata. Film je tehnički izveden bez zamerke, čak su i modeli aviona napravljeni sa potpunom vernošću originalima. Za to su posebno zaslužni iskusni Džejms Bond tim, producent Hari Salcman i reditelj Gaj Hamliton.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >