39 stepenika (1935)

The 39 Steps (Originalni naziv)

triler

Nedužni muškarac optužen za ubistvo bežeći od horde špijuna mora dokazati svoju nevinost

 
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Charles Bennett, John Buchan
Uloge: Robert Donat, Madeleine Carroll, Godfrey Tearle, Lucie Mannheim, ...

Filmografija

Utemeljen na istoimenom romanu pisca Džona Bjukena (koji je u međuvremenu doživio još tri ekranizacije), film iznosi napetu priču o došljaku u Englesku slučajno optuženom za ubistvo (a što je jedna od najčešćih tema rediteljevih filmova) čije se bekstvo pretvori u sistematsko raskrinkavanje tajne špijunske organizacije.

London, tridesete godine. Prilikom predstave u kojoj Čovek-sveznalica (V. Votson) demonstruje svoju tačku pogađanja, Kanađanin Hanaj (R. Donat) koji se slučajno zatekao u pozorištu svedok je ubistva. Nabasavši na tajanstvenu ženu koja mu ponudi skrovište, on saznaje da je progoni špijunska organizacija, u kojoj su uvereni da je i sam Hanaj za njih opasan čovek. Tokom noći i žena je ubijena. Hanaju sada nema druge nego da beži ne bi li se spasio, ali svestan opasnosti koju nosi organizacija, on ih mora pokušati sprečiti da se domognu važnih podataka i počine još više ubistava. Hanaj krene put Škotske, stalno se skrivajući i pokušavajući da pronađe sklonište...

"39 stepenica" kultni je triler slavnog britansko-američkog reditelja Alfreda Hičkoka (Ptice, Psiho, Sever-severozapad) i jedno od najboljih rediteljevih ostvarenja iz njegovog ranog, britanskog perioda.

Uz sjajnu priču, film zaokuplja i originalnim likovima (naročito likom Čoveka-sveznalice kog sopstveni talenat košta života) te preciznim scenarijem i režijom. U glavnim ulogama nastupaju stari glumci Robert Donat, Medlin Kerol i dr.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >