Džejn Ejr (2011)

JANE EYRE (Originalni naziv)

romantika

Nakon teškog detinjstva devojka postaje guvernanta kod hirovitog i hladnog gazde imanja

 
Režija: Cary Joji Fukunaga
Scenarij: Charlotte Brontë, Moira Buffini
Uloge: Judi Dench, Jamie Bell, Mia Wasikowska, Michael Fassbender

Filmografija

Najnoviji film o Džejn Ejr snimljen 2011. godine, prema scenariju Moire Bufini, režirao je mladi, daroviti američki režiser Gar Fukunaga (1977), koji je već za svoj kratki studentski film, Viktoria para čino (2004) osvojio niz nagrada: na festivalima u Nešvilu i Vudstoku, na Gen Art Festivalu i u Milanu. A za prvi dugometražni film, Bez imena (2009), proglašen je najboljim debitantnom u Stokholmu i Edinburgu, osvojio nagradu za režiju na Sundansu itd.

Džejn (M. Vasikovska) je siroče. Do desete godine odgaja je žena njenog ujaka, ali kako u toj porodici nije dobrodošla, ujna koristi priliku da  Džejn pošalje u internat za siročad. Tamo Džejn u teškim uslovima ostaje nekoliko godina, a zatim beži i putuje iz mesta u mesto dok ne nađe posao guvernante kod hirovitog gospodina Ročestera (M. Fasbender)...

Lik mlade  Džejn, devojčice odrasle u sirotištu, darovite crtačice, inteligentne, oštroumne i duhovite sagovornice, strastvene devojke koja zbog ljubavi ne preza ni od kršenja društvenih normi, nadahnuo je dvadesetak igranih filmova, gotovo isto toliko TV serija i drama, kao i pozorišnih predstava, baleta, književnih dela.

Film "Džejn Ire" bio je nominovan za nagradu Goja kao najbolji evropski film 2012. godine, bio je u nominaciji za Oskara za kostime (Michael O'Connor), a zaista izvrsni M. Fasbender kao Ročester i M. Vasikovska kao Džejn osvojili su više glumačkih nagrada.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >