Ženska prava hoću (2010)

Made In Dagenham (Originalni naziv)

komedija drama povesni

Priča o borbenoj radnici Riti koja se suprotstavila najvećoj korporaciji na setu

 
Režija: Nigel Cole
Scenarij: William Ivory
Uloge: Sally Hawkins, Andrea Riseborough, Jaime Winstone, Lorraine Stanley

Filmografija

Smešten u 60-te, film "Made In Dagenham" temelji se na istinitoj priči o grupi smionih žena koje su se, udruženim snagama, zauzele za pravdu i time pronašle vlastitu unutrašnju snagu.

Iako vrlo daleko od uzbudljive svakodnevice Londona, život žena iz Dagenhama u Engleskoj bio je obojen zvukovima i prizorima nadolazeće ere optimizma o kojoj su slušale na radiju i gledale je na televiziji. Rita O'Grejdi (Sali Hokins) odražava to pozitivno doba zajedno sa svojim prijateljicama i saradnicama iz gradske fabrike "Fordovih" motora – Sandrom (Džejmi Vinston), Ajlin (Nikola Dife), Brendom (Andrea Risebro), Monikom (Loren Stenli) i Koni (Džeraldin Džejms) – koje se smeju u brk lošim uslovima rada.

Lisa (Rosamund Pajk) je inteligentna žena obrazovana na Kembridžu, koja se oseća zarobljeno brinući se o domaćinstvu i uz muža koji smatra da bi svoje mišljenje trebala zadržati za sebe. Ona možda ne živi u istom svetu kao ostale radnice, ali deli njihove poglede na život. Niko nije mogao zamisliti da bi revolucija mogla doći u Dagenham, dok se upravo to jednog dana nije i dogodilo. Rita, prije svega supruga i majka, prisiljena je prisustvovati sastanku sa nadzornicom trgovine Koni, suosećajnim predstavnikom sindikata Albertom (Bob Hoskins) i Peterom Hopkinsom (Rupert Grejvs), "Fordovim" čelnikom za industrijske odnose.

Ono što je trebao da bude tek neradni dan uz besplatan ručak, pretvorio se u nešto mnogo više kad su ona i njene koleginice ostale zaprepaštene nedostatkom poštovanja iskazanim prema zaposlenicama na sastanku. Humorom, zdravim razumom i hrabrošću Rita i ostale žene suprotstavile su se svojim šefovima, sve agresivnijoj lokalnoj zajednici te na kraju i vladi, a svojom inteligencijom i nepredvidivošću parirale su bilo kom muškom protivniku. Usuđujući se zauzeti za sebe i pomaknuti granice, ove su žene promenile sistem za koji niko nije hteo ni da prizna da je loš.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >