Vilbijeva zavera (1975)

The Wilby Conspiracy (Originalni naziv)

triler drama

Dva muškarca u begu su pred zloglasnom južnoafričkom tajnom policijom

 
Režija: Ralph Nelson
Scenarij: Harold Nebenzal, Rod Amateau
Uloge: Sidney Poitier, Michael Caine, Nicol Williamson, Prunella Gee

Filmografija

Britanski inženjer Džim Keoug i aktivist Šak Tvala u begu su od policije predvođene zloglasnim majorom Hornom. Jedina veza im je Džimova devojka, advokatica koja je Šaka branila od optužbi za rasne nerede.

Keoug je šarmantno apolitičan inženjer rudarstva na radu u Južnoafričkoj Republici. Gotovo slučajno postane duboko upleten u pokret radikala, nakon što Rina, njegova devojka i advokatica, oslobodi političkog zatvorenika Šaka iz zatvora. Postavši slučajan sudionik jednog incidenta, Keoug je prisiljen bežati pred zakonom zajedno sa Šakom. Horn je okrutan i sadistički nastrojen šef policije kojemu je poveren zadatak da pronađe Šaka. Isprva, dopušta dvojcu da pobegne, u nadi da će ga odvesti do Džosefa de Frafa, političkog terorista u srcu pokreta za crnačku slobodu.

Dok ga vlasti progone, Keoug se polako radikalizira dok uviđa koliko je zapravo vlada Južnoafričke Republike represivna. Horn prati svoj plen širom zemlje, 1500 kilometara dugim putem od Kejpetauna do Johanesburga, a više puta mu za dlaku umaknu. Keoug ubrzo saznaje da u državi nastaje pokret otpora u kojem sudeluje veliko mnoštvo ljudi žednih slobode. Gledajući bedu u kojoj su mnogi crni i obojeni Južnoafrikanci prisiljeni živeti, Keoug steče novi uvid u pojam pravde i u vlastitu ulogu u procesu.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >