Egipćanin (1954)

THE EGYPTIAN (Originalni naziv)

drama povesni

Lekar kojeg faraon uzme u dvorsku službu ludo se zaljubi u tajanstvenu kurtizanu

 
Režija: Michael Curtiz
Scenarij: Philip Dunne, Casey Robinson, Mike Waltari
Uloge: Jean Simmons, Victor Mature, Peter Ustinov, Gene Tierney, Michael Wilding...

Filmografija

"Egipćanin" poznatoga američkoga reditelja oskarovca Majkla Kertisa (Kazablana, Mladić sa trubom, Anđeli garavih lica) solidan je istorijski film koji uspeva na sugestivan način da dočara burno vreme slavne 18. dinastije, koja je uvela prvu monoteističku religiju i bila poznata po izuzetnim umetničkim dostignućima. Uz odlično dočaranu epohu, reditelj je uspeo da uklopi i prilagodi ličnu, ljudsku priču u istorijski okvir.

Stari Egipat, tokom vladavine legendarne 18. dinastije. Kao siroče, posvojila ga je porodica uglednoga lekara iz Tebe. Nastavivši očuhovim putem, Sinuhe (E. Purdom) se školuje za lekara i postane izuzetan u svojoj struci. Novi faraon Eknaton (M. Vajlding), iz zahvalnosti što su mu Sinuhe i njegov najbolji prijatelj Horemheb (V. Mačjur) jednom spasili život, uzme ih u dvorsku službu. Sinuhea će privući lepa, tajanstvena kurtizana i on će, potpuno zaslepljen ljubavlju, njoj da prepiše svu svoju imovinu...

Uz mnoštvo odličnihh glumaca, odličnu muziku Bernarda Hermana, film obiluje atraktivnim kadrovima te sjajnom kostimografijom i scenografijom.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >